Ernst Kuipers: 'Booster nu alle zestigplussers, ongeacht datum laatste vaccinatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: 'Booster nu alle zestigplussers, ongeacht datum laatste vaccinatie'

De boostercampagne voor zestigplussers moet flink worden versneld. Dat zei de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers vanochtend in Sven op 1. Wat hem betreft moet de GGD niet pas zes maanden na de laatste vaccinatie tegen covid-19 de derde prik toedienen, maar iedereen zo snel mogelijk op basis van leeftijd boosteren. "Ik vind het tempo nog steeds aan de magere kant", aldus de beddenbaas.

Momenteel worden zestigplussers op volgorde van hun geboortejaar geprikt, mits hun laatste vaccinatie zes maanden of langer geleden is. Van die regel moeten we af, vindt Kuipers. "Er moet meer en sneller worden geboosterd. Of iemand nou vijf of acht maanden geleden voor het laatst geprikt is." Momenteel is de helft van de ziekenhuispatiënten gevaccineerd en volgens de beddenbaas zal dat aandeel slinken naarmate er meer boostershots worden toegediend. "Voor de zorg helpt ieder onderdeel. Op het moment dat het gevaccineerde deel van covid-patiënten krimpt, scheelt dat enorm wat betreft de druk op ons."

Eerder deze week verklaarde Kuipers nog dat Code Zwart in de ziekenhuizen "absoluut afgewend is". Dit was een momentopname, stelt hij tegenover Sven Kockelmann. "Vanaf september zagen wij een toename in de patiënteninstroom van twintig procent per week. Dat neemt nu af en is een noemenswaardige verandering." Maar dat zegt niets over de rest van de winter, aldus Kuipers. Het is volgens hem goed mogelijk dat de ziekenhuisbezetting op een later moment in deze winter hoger ligt dan de afgelopen weken en dus is ook Code Zwart de komende maanden niet uitgesloten.

Sven op 1 - 08 Dec 2021, 11:31 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie