Derde coronaprik voor mensen met ernstige afweerproblemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Derde coronaprik voor mensen met ernstige afweerproblemen

De Gezondheidsraad adviseert een extra coronaprik voor de groep mensen met een ernstige afweerstoornis. Die moet het afweersysteem een oppepper geven. Het is vooralsnog niet nodig om de hele bevolking een derde prik te geven. "Zo'n booster moet je alleen geven als de bescherming van het vaccin terug zou lopen. En dat is nu nog niet het geval", zei voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg in NOS Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Het gaat naar schatting om zo'n 200.000 mensen, maar volgens voorzitter van de Gezondheidsraad Bart-Jan Kullberg moet nog door medisch specialisten worden bepaald welke groepen patiënten de extra prik precies krijgen.

Bij een deel van de mensen met een afweerstoornis, zoals transplantatiepatiënten, is er geen of onvoldoende immuunrespons na twee coronaprikken. Een derde vaccinatie kan die respons naar verwachting opkrikken, zodat deze groep beter beschermd is tegen het virus.

'Boosterprik voor andere groepen niet nodig'

De Gezondheidsraad adviseert dus niet om bijvoorbeeld ouderen nu alvast een extra prik te geven: "Er is bij een bijna volledige bescherming zoals die er nu is weinig ruimte voor verbetering", zegt Kullberg. "Een boosterprik zal dus niet veel bijdragen." Volgens hem wordt er gewerkt aan aangepaste boostervaccins voor andere groepen, die beter beschermen tegen nieuwe varianten van het virus.

Onder meer Duitsland, Frankrijk en België gaan al een extra vaccinatie mogelijk maken voor met name kwetsbare mensen. In Israël en Hongarije kan iedereen die dat wil een boosterprik krijgen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet liever dat eerst mensen in armere landen met een lage vaccinatiegraad geprikt worden.

Voorzitter gezondheidsraad

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie