Chemische stoffen in parfums zijn schadelijk voor onze gezondheid en het milieu

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Chemische stoffen in parfums zijn schadelijk voor onze gezondheid en het milieu

Het is ieder jaar weer een zeer populair kerstcadeau om te geven: parfum. Maar is dat nou eigenlijk wel een goed idee voor onder de boom? Uit onderzoek van Stichting Tegengif in samenwerking met de Deense consumentenbond en de Belgische organisatie Kom op tegen Kanker blijkt dat parfums die veel in ons land worden verkocht, vol schadelijke chemische stoffen zitten.

"Er is momenteel veel te doen over hormoonverstorende stoffen in cosmetische producten", legt Annelies den Boer van Stichting Tegengif uit in Blok&Toine.

Daarom hebben de organisaties twintig parfums op basis van populariteit, zoals Giorgio Armani en Hugo Boss, onderzocht en vergeleken met de ingrediënten met lijsten voor zorgwekkende stoffen van de Deense overheid en de Europese Commissie.

Nadelige effecten op gezondheid

Omdat vrouwen vaker en meer verschillende verzorgingsproducten gebruiken dan mannen, richt het onderzoek zich op parfum voor vrouwen. "Wij maken ons vooral zorgen om de totale blootstelling en dan vooral voor kwetsbare groepen, zoals zwangere vrouwen."

In de twintig parfums die zijn onderzocht, werden maar liefst 26 chemische stoffen aangetroffen die in verband worden gebracht met een verstoring van de hormoonhuishouding, verminderde vruchtbaarheid, allergieën en milieuschade.

Betere wetgeving

Met het onderzoek willen de organisaties consumenten op de hoogte brengen en ervoor zorgen dat zij bewuste keuzes kunnen maken. Den Boer adviseert: "Gebruik bijvoorbeeld vaker niet-geparfumeerde producten, zoals producten met een ecolabel. Daar zitten minder of geen hormoonverstorende stoffen in en deze zijn minder schadelijk voor het milieu."

Vorig jaar al erkende de Europese Commissie dat de huidige wetgeving voor hormoonverstorende stoffen niet voldoende bescherming biedt. De organisaties hopen dat het onderzoek op heel korte termijn leidt tot daadwerkelijk betere wetgeving.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie