Anti-pollution pillen van de HEMA: kwakzalverij of niet?

foto: Pixabay-stevepbfoto: Pixabay-stevepb
  1. Nieuwschevron right
  2. Anti-pollution pillen van de HEMA: kwakzalverij of niet?

Voor slechts tien euro kun je je met speciale anti-vervuiling pillen wapenen tegen schade aan het lichaam door luchtvervuiling en invloeden van buitenaf. Althans, dat beweert de HEMA met hun anti-pollution capsules. Volgens Bernard Leenstra, arts en medisch ondernemer, is het niets anders dan kwakzalverij. De HEMA is niet het enige bedrijf dat dit soort producten verkoopt en doet daarbij niets wat niet mag. Hoe zit dat?

In de capsules zit onder andere vitamine C en de kruid Boswellia. Of deze nutriënten überhaupt gezondheidsvoordelen hebben is ook volgens Alie de Boer, voedingswetenschapper nog maar de vraag.

"Er zitten een aantal kruiden in waar vanuit de traditionele kruidenkennis veel anekdotes over worden verteld. Dat ze gezondheid zouden kunnen beïnvloeden, maar daar is geen wetenschappelijk bewijs voor."

Disclaimer

Voor de werking van vitamine C is de gezondheidsclaim die de HEMA doet goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dat betekent dat er kritisch is gekeken naar de wetenschappelijk onderbouwing van de gezondheidsclaim en het effect van dit product is bewezen.

Voor de kruid 'Boswellia' is de disclaimer 'Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating' opgenomen. De Boer: "Dat betekent dat de gezondheidsvoordelen nog niet zijn gecontroleerd en ook totaal nog niet duidelijk is of er genoeg bewijs zal zijn of de werkzame stoffen in het product het waard zijn om de gezondheidsclaim te mogen dragen."

Een probleem van de samenleving

Bernard Leenstra, arts en medisch ondernemer maakt zich kwaad om de verkoop van dit soort producten. "Het is alsof we gezondheid kunnen afkopen met een pilletje. Het is nog helemaal niet bewezen. Daar kan ik mij zeker over opwinden."

De HEMA is natuurlijk niet het enige bedrijf die dit soort producten met kruiden waarvan de gezondheidsvoordelen nog niet zijn bewezen verkoopt en zolang de disclaimer wordt toegevoegd aan de verpakking, is het ook niet verboden om dit te verkopen.

Daar moet eens goed over worden nagedacht als het aan Leenstra ligt. "We moeten niet vergeten dat geneeskunde een heel zorgzaam proces is met opbouw van wat wel werkt en niet werkt. We moeten hier als samenleving echt wat mee doen."

Discussie op Europees niveau

Voedingswetenschapper Alie De Boer sluit zich hierbij aan om dit soort claims liever niet te maken. "Aan de ene kant hebben we claims die heel kritisch beoordeeld zijn en die haal je onderuit op het moment dat je claims doet waarvan nog helemaal niet is bewezen of het inderdaad iets toevoegt aan onze gezondheid ook op de lijst laat staan."

Het proces voor de goedkeuring van gezondheidsclaims op kruiden ligt al heel lang stil. "We weten op Europees niveau niet goed hoe we om moeten gaan met de beoordeling van kruiden op traditioneel bewijs. Daar is veel discussie over."

Daardoor is besloten dat tot de tijd dat de Europese Commissie heeft besloten hoe zij dit goed kunnen beoordelen, gezondheidsclaims bij kruiden met disclaimer op een productverpakking mogen worden opgenomen.

Verklaring HEMA

De HEMA geeft in een reactie de volgende verklaring:

"HEMA zet de veiligheid en de gezondheid van haar klanten altijd voorop. Bij de ontwikkeling van onze vitamines zijn we dan ook nauw betrokken bij de productie en zorgen we ervoor dat een laboratorium meekijkt en controleert of aan alle voorschriften wordt voldaan. Daarnaast zorgen we ervoor dat de claims op de werking van het product (zoals te lezen is op de verpakking) worden opgesteld conform de richtlijnen van de Keuringsraad (Koag/Kag). In Nederland is de Keuringsraad het leidend orgaan voor de retail die richtlijnen en regels aangeeft en overziet. Aan deze regels dient iedere leverancier zich te houden. Zonder deze goedkeuring mag een product ook niet op de markt worden gebracht.

De claims en omschrijvingen die op de vitamine-verpakkingen staan van de producten van HEMA zijn tot stand gekomen en gecontroleerd door het laboratorium waar HEMA mee samenwerkt (Laboratorium Medisan B.V.) en voldoen aan de richtlijnen van de Keuringsraad (Koag/Kag). Navraag bij zowel het laboratorium als ook de Keuringsraad bevestigt dat de vermelding op de verpakking die HEMA hanteert conform de geldende richtlijnen is. De claim omhelst de werking van Vitamine C zoals deze ook is opgenomen in de database van Koag/Kag. Over het toegevoegde component Boswellia is nadrukkelijk een disclaimer opgenomen, ook conform de richtlijnen.

Het product is toegelaten op de markt op 7 augustus 2019 onder nummer 4037-0819-3242.

Voor meer informatie:

De claims met betrekking tot oxidatieve schade voor vitamine C zijn toegelaten op basis van Verordening (EU) 432/2012. De onderbouwing hiervan is door de EFSA beoordeeld en goed bevonden. Product bevat een dagdosering van 80mg Ascorbinezuur (vitamine C; 100%RI).

De toegestane claimbewoordingen zijn te vinden op: https://www.keuringsraad.nl/ge...

Overigens is het product met Boswellia bij onze collega retailers zoals de Vitaminstore en Holland&Barrett ook te koop. Vitamine C is wereldwijd overal te koop."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie