In deze Amerikaanse staat moeten vrouwelijke politici verplicht een jasje dragen

foto: Twitter / Heartland Signalfoto: Twitter / Heartland Signal
  1. Nieuwschevron right
  2. In deze Amerikaanse staat moeten vrouwelijke politici verplicht een jasje dragen

Er gelden nieuwe kledingvoorschriften voor vrouwelijke politici in het lokale Huis van Afgevaardigden in de Amerikaanse staat Missouri. Zij mogen straks niet meer met 'blote armen' verschijnen en moeten een verplicht jasje dragen. Dat leidt tot veel commotie, zegt correspondent Karlijn van Houwelingen in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Verenigde Staten

Het initiatief voor het besluit komt van de Republikeinse politica Ann Kelley. "Zij vindt het nodig om een professionele sfeer te bevorderen. Er waren al kledingvoorschriften maar die wilde ze verduidelijken. In de oude regels was een trui of een jurk ook goed, maar het moest van haar echt een jasje worden, met bedekte armen. Voor mannen is overigens niets veranderd: voor hen staat in de regels dat ze in jasje, overhemd en stropdas moeten komen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het besluit leidt tot verhitte discussies in het Huis van Afgevaardigden. De regels worden als seksistisch en elitair gezien. Maar er wordt ook om gelachen, vertelt Van Houwelingen. 'Stel je voor zeg, dat politici geconfronteerd worden met een vrouwenschouder - goed dat dáár nu eens wat aan wordt gedaan.'

Op andere vlakken zijn de regels juist heel laks, zegt de correspondent. "In Missouri heb je het recht om je pistool mee te nemen naar het gebouw van het Huis van Afgevaardigden. Maar straks mag je niet meer je blote armen laten zien."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie