'Gedachte van groepsimmuniteit echt weg in OMT'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gedachte van groepsimmuniteit echt weg in OMT'

"Het is niet de bedoeling om ons op die herd immunity te richten. Daar is iedereen inmiddels wel van overtuigd. Zeker met de ietwat tegenvallende resultaten van de eerste immunologische studies." Dat zei arts-microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht, lid van het Outbreak Management Team in Dit is de Dag.

In Dit is de Dag voerden wiskundige Bert Slagter, gezondheidseconoom Xander Koolman, microbioloog Marc Bonten en immunoloog Carla Peeters een gesprek over de strategie om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook bespraken ze de gevolgen van versoepeling van maatregelen die het kabinet woensdag aankondigt.

Video niet beschikbaar

Groepsimmuniteit

Bonten benadrukt dat groepsimmuniteit is losgelaten. "Die gedachte is echt weg in het OMT, niet alleen in het OMT, ik denk in de hele beroepsgroep", zegt hij. "Het was een mooie gedachte, maar hij is fout geïnterpreteerd in het begin. Omdat mensen dachten dat je het dan helemaal los zou laten. Dat is nooit de bedoeling geweest."

Wiskundige Bert Slagter is gerustgesteld dat groepsimmuniteit geen doel meer is. "Het is heel goed om dit nu eens expliciet te horen. We hoorden de laatste tijd allemaal referenties aan de maximale IC capaciteit, wat onze belangrijkste beperking is. Maar daar gaan we als het aan het OMT ligt dus nooit meer aan komen, omdat we prima in staat zijn om het op een laag aantal dagelijkse besmettingen te houden."

Dempen of doven

Gezondheidseconoom Koolman en wiskundige Slagter pleitten in de uitzending voor de zogenaamde dovenstrategie. Een agressieve aanpak van testen, contactonderzoek en isoleren. Volgens hen moeten we nu vooral volhouden en de corona-maatregelen niet te snel versoepelen.

Volgens Bonten klinkt dat goed, maar is het in de praktijk lastig: "Het klinkt heel goed, maar vind nou maar even die laatste mensen die besmettelijk zijn en nauwelijks symptomen hebben. Algemene maatregelen zal toch de basis blijven. Als je het perfecte systeem zou hebben zou je maatregelen kunnen loslaten. Maar als dat niet effectief is, kunnen we niet veel minder doen dan we nu doen. Ik denk dat het systeem op dit moment nog niet goed genoeg is om heel veel af te bouwen."

Komt versoepeling te vroeg of precies op tijd?

Ster advertentie
Ster advertentie