Deze Prideweek veel voorlichting over apenpokkenvirus

foto: Unsplashfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Prideweek veel voorlichting over apenpokkenvirus

De Prideweek komt eraan: met Milkshake, de Canal Pride en bijna driehonderd andere evenementen is dat een ontzettend drukke week in Amsterdam en omstreken. Zoals tijdens elke Pride is ook Soa Aids Nederland aanwezig om voorlichting te geven. En die zal nu specifiek gaan over het oprukkende apenpokkenvirus.

Voorlichting op Pride zal dit jaar vooral gaan over apenpokkenvirus

Video niet beschikbaar

De voorlichting over het apenpokkenvirus gebeurt al sinds de uitbraak in mei en draait voornamelijk om het voorkomen van de verspreiding ervan, vertelt Paul Zantkuil van Soa Aids Nederland. Maar tijdens de Pride zal het ook vooral daarover gaan: "Er is nog genoeg te vertellen. En sommige mensen maken zich heel erg zorgen. Wij willen ze duidelijkheid geven. En alleen bij Canalparade staan geeft geen risico." Bovendien is het geen homo-probleem, benadrukt hij.

Intensief contact

Want, zo legt Zantkuil uit, het virus verspreidt zich niet als je elkaar kort aanraakt tijdens het bestellen van een drankje of het feesten op de dansvloer. Om het op te lopen, moet je langdurig, intensief huid-op-huidcontact hebben. Ook via zoenen en knuffelen kan het virus overspringen.

Wel is het zo dat Soa Aids Nederland veel vragen krijgt over het virus, via de telefoon en de website. "En dat is logisch; het is een nieuw virus. En anders dan corona. Als je weet hoe je risico loopt en dat je intensief huid-op-huidcontact moet vermijden, dan kan je gewoon gaan feesten op de Pride", aldus Zantkuil.

Apenpokken tijdens prideweek

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie