Gommers: zorgpersoneel blijft bottleneck bij eventuele opleving corona

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: zorgpersoneel blijft bottleneck bij eventuele opleving corona

Zorgpersoneel dreigt de bottleneck te blijven in de COVID-strategie. Dat vreest intensivist Diederik Gommers. Het kabinet wil, mocht er toch weer een opleving komen van het virus, de beschikbaarheid van het zorgpersoneel vergroten. "Het blijft spannend", zegt hij in de podcast Virusfeiten.

Virusfeiten #13 - Langetermijnstrategie is bepaald, maar gaat ie werken? - Virusfeiten

Vandaag heeft het kabinet de langetermijnstrategie voor de aanpak van COVID-19 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het doel van de strategie is om de open samenleving te waarborgen. Ook moet de reguliere zorg doorgaan, mocht het virus weer oplaaien. Hierbij wordt ingezet op thuisbehandeling van patiënten en, wanneer dat nodig is, het aantal zorgmedewerkers opschalen.

Gommers maakt zich zorgen over dit laatste. "We hebben ons helemaal voorbereid met apparatuur en we hebben veel geleerd en veel leren samenwerken. Dat gaat goed. Maar de bottleneck is en blijft het personeel", zegt hij.

Er is veel uitstroom van personeel geweest, maar er wordt wel geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe personeel. Dit is echter niet één, twee, drie rond: "Achter de schermen zijn we ook heel hard bezig, maar je hebt wel iets meer tijd nodig om structurele veranderingen in te voeren."

Gommers is ook bang dat personeel vertrekt bij een nieuwe coronagolf. "Als er een nieuwe COVID komt, doet dat ook wat met mensen. De vraag is dan of ze wel willen blijven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie