Thuiswerken leidt tot meer alcoholgebruik: 'Kijk uit met de vrijmibo'

  1. Nieuwschevron right
  2. Thuiswerken leidt tot meer alcoholgebruik: 'Kijk uit met de vrijmibo'

Alcoholgebruik kost werkgevers in Nederland 1,3 miljard euro per jaar en door het thuiswerken lijkt het erger geworden. "De drempel is veel lager geworden", stelt Saskia van der Zee, die met haar bedrijf Happy Sober mensen begeleidt die kampen met een alcoholprobleem. "Bij je Zoom-meeting zet je dat glas gewoon naast je scherm, niemand heeft het in de gaten."

Saskia van der Zee en Harry Rienmeijer in Geld of je Leven

Van der Zee heeft een toename in haar praktijk gezien sinds het thuiswerken, vertelt ze. "Waar vroeger aan het eind van de dag de fles open ging, is dat nu eerder", vertelt de ondernemer die ooit zelf een alcoholprobleem had.

Waar merk je het aan?

Voor niemand is een alcoholprobleem fijn, dus waar merk je het aan in deze thuiswerktijden? Want je kunt niet ruiken als je elkaar fysiek niet ziet. Er zijn een aantal signalen zegt Harry Rienmeijer, die met zijn bedrijf Trafieq bedrijven adviseert. "Te laat bij een meeting aanschuiven, vaker de camera uit, rapporten die niet komen, dat zijn signalen.

Als leidinggevende en collega is het heel moeilijk, zegt Rienmeijer. "Je ziet ook wel vaak dat mensen het wel zien, maar dat het niet wordt gemeld. Er wordt veel met de mantel der liefde bedekt, het is een soort taboe", merkt hij. "Het is heel moeilijk om te vragen: drink jij niet teveel alcohol?"

Wat doe je eraan?

Van der Zee denkt dat zeggen dat "ik maak me zorgen om je" een goede manier is om het probleem bespreekbaar te maken. Dit zegt ook Rienmeijer: "Je moet niet meteen beginnen met: volgens mij heb je een alcoholprobleem."

Ook moet je als bedrijf oplossingen kunnen bieden. "Zorg voor een ADM-beleid (alcohol, drugs, medicijnen, red.). Laat weten welke hulp je kunt bieden en waar je mensen naar kunt doorverwijzen." Ook vindt Rienmeijer dat er een cultuurverandering moet komen: een vrijdagmiddagborrel met alcohol op het werk vindt hij onverstandig. Ook een wijnproeverij bij de kerst is geen goed idee, vindt hij.

Op LinkedIn kun je meepraten over drinken tijdens werktijd. We zijn benieuwd naar je ervaringen!

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie