Kabinet stopt 100 miljoen in militair fonds voor Oekraïne: 'Zolang de oorlog nog duurt, helpen we'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet stopt 100 miljoen in militair fonds voor Oekraïne: 'Zolang de oorlog nog duurt, helpen we'

Nederland steekt 100 miljoen euro in een speciaal fonds waaruit wapens en ander militair materieel voor Oekraïne worden gefinancierd. Dat maakte minister Ollongren van Defensie vanmiddag bekend. Ze gaf in Nieuws en Co een toelichting.

Nieuws en Co

Het fonds is een Brits initiatief en ook Denemarken en Noorwegen doen eraan mee. Bedoeling van het fonds is dat materieel direct bij de industrie wordt ingekocht, zodat het zo snel mogelijk in Oekraïne terecht komt en het beschikbare geld maximaal wordt benut. "Oekraïne moet deze oorlog vechten om zichzelf te verdedigen. Om daartoe in staat te zijn, moeten we ze daarmee helpen. Dit fonds helpt ons weer om de industrie rechtstreeks te betrekken", zegt Ollongren.

'Steun werkt'

"We baseren ons op wat Oekraïne nodig heeft. Dan gaan we dat matchen aan wat er geproduceerd en beschikbaar gemaakt kan worden. De oorlog is nu gaande, dat betekent dat je zo snel mogelijk moet proberen te leveren aan Oekraïne", aldus Ollongren.

"De oorlog duurt al lang. De winter komt eraan. Veel mensen hadden niet gedacht dat Oekraïne de Russen kon terugdringen op meerdere fronten, misschien zelfs nu ook in Cherson. De steun werkt dus."

'We helpen zolang het duurt'

"Eén ding weten we zeker: als Oekraïne zou stoppen met vechten, dan gaat het fout. Als de Russen stoppen, dan stopt de oorlog. Dat is wat er moet gebeuren. Wij kunnen niet zeggen dat we er geen geld meer voor over hebben. We moeten dat aan onze kant organiseren zodat we Oekraïne kunnen blijven steunen met humanitaire hulp, geld, wapens en alles wat ze nodig hebben."

Ollongren: "De Oekraïners zijn in staat om de Russen terug te dringen en daar moeten ze meer doorgaan. Zolang het nog duurt, helpen we ze daarbij. Zeker in samenwerking met andere landen kunnen we dat echt nog goed volhouden.

Ster advertentie
Ster advertentie