Buitenland

De historische band tussen Marokko en Frankrijk

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De historische band tussen Marokko en Frankrijk

De Franse ploeg verwacht een "vijandige sfeer" in het stadion woensdagavond tijdens de halve finale op het WK voetbal. In het stadion zitten waarschijnlijk vooral Marokkaanse supporters. Historici Nadia Bouras van de Universiteit Leiden en Niek Pas van de Universiteit van Amsterdam lichten in Met het Oog op Morgen toe in hoeverre de sfeer in het stadion voortkomt uit de koloniale geschiedenis van de beide landen.

"In 1912 werd Marokko een protectoraat, het was een van de laatste Afrikaanse landen die gekoloniseerd werden door de westerse machten,", vertelt Bouras "Het noorden van Marokko viel onder Spaans bewind. De rest van het land was van Frankrijk."

Strategische ligging

De Marokkaanse sultan was op papier het staatshoofd, maar de belangrijkste ministeries en financiële zaken werden gerund door de Fransen.

De strategische ligging van Marokko aan de Middellandse Zee was destijds volgens Pas de belangrijkste redenen om het land te koloniseren: "In het land zelf was niet veel te halen. Maar in die tijd ging het koloniseren vooral om prestige. Frankrijk wilde de Noordwesthoek van Afrika graag Frans maken."

Franse taal

Het protectoraat hield stand tot 1956. Dat is relatief kort, maar de invloed van de Fransen is tot op de dag van vandaag nog sterk voelbaar in Marokko, zegt Bouras: "Op de eerste plaats zien we dat aan de taal. Frans is in Marokko nog steeds een belangrijke administratieve taal. Eigenlijk spreekt iedereen daar nog steeds Frans."

Ook op de scholen en universiteiten wordt veelal lesgegeven in het Frans. "Maar het Engels is de laatste tijd wel in opkomst. Een groep progressieve jongeren weigert om Frans te spreken, echt uit verzet."

Wedstrijd

Volgens Bouraz lopen de spanningen tussen Frankrijk en Marokko de laatste tijd op: "Er is ruis op de lijn tussen Parijs en Rabat. Frankrijk is bezig met het aanhalen van de banden met buurland Algerije. President Macron en koning Mohammed VI zijn niet zulke goede vrienden op dit moment."

En de halve finale tussen Marokko en Frankrijk straalt dat ook uit, maar gaat ook vooral over broederschap. "Mbappé en Hakimi zijn boezemvrienden", zegt Bouras, "Veel jongens kennen elkaar goed, het zijn kameraden van elkaar. De koloniale overheersing en het verleden zullen op het veld voor hen niet echt een rol spelen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie