Nooit Meer Slapen

Volgens Spinvis is dit het geheim van een goede tekst

VPRO
foto: Geert Boertjes
  1. Nieuwschevron right
  2. Volgens Spinvis is dit het geheim van een goede tekst

Spinvis, alias Erik de Jong, tourt met de voorstelling Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond. Hierin speelt hij met het idee dat er vreselijk veel dingen gebeuren. Zonder volgorde. Zonder reden. Sommige gebeurtenissen veranderen levens, sommige worden nauwelijks opgemerkt. Typisch Spinvis, zet hij het alledaagse naast het grootse. In Nooit meer Slapen vertelt De Jong hoe hij zijn nieuwe nummers schrijft en welke functie zijn muziek heeft.

Spreektaal is muziek voor mij

Spreektaal is voor De Jong een grote inspiratiebron. Hij luistert hoe mensen dingen zeggen. De pauzes, de haperingen en de onafgemaakte zinnen; het hoort allemaal bij zijn muziek. "Spreektaal is muziek voor mij; je voelt dat er verdriet achter zit, maar je benoemt het niet. Dat is het geheim van een goede tekst, voor mij."

Voordat De Jong echter aan de tekst van een nummer begint, heeft hij de melodie al vaak af. Zo ook voor zijn nieuwe plaat: "Dan maak ik een mummel-versie, maar als ik die nep-taal ga vervangen voor echte teksten komt er betekenis bij waar ik eigenlijk niet op zit te wachten." Dit levert hem een worsteling op, want eigenlijk vindt hij de mummel-versie de beste versie.

Het liefst ziet De Jong dat de luisteraars zelf betekenis legt in zijn muziek: "In mijn performance probeer ik zoveel mogelijk de boodschapper te zijn. Als jij dan voelt wat de bedoeling is heb jij de betekenis zelf gemaakt, en is het echt helemaal van jou."

Mijn muziek is geëngageerd maar is niet activistisch

De Jong wil in zijn muziek wegblijven van activistische boodschappen over maatschappelijke onderwerpen. Zijn muziek is kunst op zichzelf. "Voor mij is engagement dat iemand de ramen openzet, je laat zien wat er allemaal nog meer kan, dat iemand je op een ander spoor kan zetten. Dus wat ik maak is wel geëngageerd, maar niet op die activistische manier."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. Pieter van der Wielen ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans. Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht.

Ster advertentie
Ster advertentie