Langs de Lijn En Omstreken
EONOS

Wiegman genoemd als bondscoach Oranjemannen: 'Van mij mag het'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wiegman genoemd als bondscoach Oranjemannen: 'Van mij mag het'

Sarina Wiegman, de succesvolle bondscoach van de Engelse voetbalvrouwen, is geschikt als bondscoach van de Nederlandse voetbalmannen. De leden van het Sportforum, waar ESPN-verslaggever Vincent Schildkamp, voormalig hockeyster Elsemieke Havenga en oud-atlete Susan Krumins deel van uitmaken, zijn eensgezind. "Van mij mag ze Koeman opvolgen", zegt Havenga, die lid is van de raad van commissarissen van de KNVB.

Video niet beschikbaar

Schildkamp sluit zich hierbij aan. "Als jij inhoudelijk een goed verhaal vertelt, dan maakt het niet uit of het uit een man of een vrouw komt." Havenga kan zich wel voorstellen dat het moeilijk is om door te breken in een mannenbolwerk. "Ook als je Sarina Wiegman heet. Het zou wel verfrissend zijn."

De 53-jarige Wiegman heeft nog een contract tot 2025 bij de Engelse voetbalbond en in het Sportforum wordt gefilosofeerd over haar volgende job. Dit zou een baan als coach van een mannenploeg kunnen zijn. Volgens Havenga is het gek om te denken dat ze bij de mannen lager moet instromen. "Ze kan het niet doen voor minder dan de top."

'Amerika grote droom'

"Ook qua arbeidsvoorwaarden zou het ridicuul zijn. Ze verdient meer dan een half miljoen bij de Engelse voetbalbond. Dan ga jij niet bij bijvoorbeeld Dordrecht lopen sappelen. Het is ook qua gedachte idioterie als je bij de top van de top werkt bij de vrouwen, dat je dan bij de mannen lager moet instromen", voegt Schildkamp daaraan toe.

Volgens de journalist is het werken met een mannenploeg niet eens de grote droom van Wiegman. "Ze wil bondscoach worden van Amerika. Dat is het gedroomde voetballand voor haar." Dit komt doordat ze vroeger voor een universiteit in North Carolina heeft gespeeld. "Dat jaar heeft haar gevormd."

Schildkamp kan het weten. Hij is huisgenoot geweest van Wiegman in een studentenhuis. "Het was een behoorlijke puinhoop, maar onwijs gezellig. Met Sarina kan je ongelofelijk hard lachen."

Langs de Lijn En Omstreken

Gerelateerde podcast

NOS Langs de Lijn Sportforum

NOS Langs de Lijn Sportforum

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie