Homepage
EO

Robert Maaskant: ‘Als Feyenoord belt, zeg ik waarschijnlijk ‘ja’’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Robert Maaskant: ‘Als Feyenoord belt, zeg ik waarschijnlijk ‘ja’’

Robert Maaskant zou waarschijnlijk ‘ja’ zeggen als Feyenoord hem vraagt de nieuwe directeur te worden. Dat zegt de oud-voetbaltrainer van onder meer NAC Breda bij Dit is de Dag.

Wat kan Feyenoord doen aan bedreigingen van harde kern supporters?

Mark Koevermans is in vijf jaar tijd de derde algemeen directeur van Feyenoord die opstapt. Koevermans legt per 1 december zijn taken neer, met als belangrijkste oorzaak dat hij stelselmatig wordt bedreigd door hooligans. Volgens Robert Maaskant had Feyenoord sterker moeten opkomen voor zijn werknemer. “Ik had dat wel een sterker statement gevonden. Ze zijn er nu rijkelijk laat mee.” Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers, zegt dat Feyenoord zwicht voor de criminelen die de bedreigingen uiten. “Dit heeft grote gevolgen: zij beïnvloeden nu het beleid van de club.”

Ingrijpend

Olfers heeft zelf aan den lijve ondervonden hoe het is om bedreigd te worden in haar tijd als commissaris bij Ajax. “In mijn periode waren bedreigingen aan de orde van de dag. Mij raakte het niet zo, maar mijn familie en omgeving wel. Je bent op je hoede en kijkt altijd om je heen of er dreiging is. Het is ontzettend ingrijpend in je leven.”

Ook Maaskant heeft ervaring met ernstige bedreigingen. “Bij NAC werd ik duizenden keren midden in de nacht gebeld door opgeschoten jongeren die mijn telefoonnummer hadden achterhaald.” En ook bij VVV-Venlo heeft hij nare herinneringen aan intimidaties door supporters. “Ook mijn kinderen werden bedreigd. Daar heb ik me destijds ook wel tegen uitgesproken.” Volgens Maaskant is er in de sportwereld te weinig aandacht voor intimidatie door supporters. “We zijn het normaal gaan vinden.”

Nieuwe directeur

Olfers verwacht desalniettemin dat Feyenoord geen moeite zal hebben met het vinden van een nieuwe directeur: “Er is een magische aantrekkingskracht bij zo’n club. Er zijn altijd mensen die erbij willen horen, en het is een prachtige club om directeur van te zijn.” Feyenoord hoeft Olfers overigens niet te bellen: “Ik doe geen bestuursfuncties meer in het betaald voetbal.”

Robert Maaskant heeft wél oren naar een functie als directeur bij Feyenoord. “Als de club belt, zeg ik waarschijnlijk ‘ja’.” Maaskant denkt wel dat Feyenoord een moeilijke club is om te leiden: “Het stadiondossier is bijvoorbeeld lastig, dat gaat over heel veel geld en er zijn veel verschillende belangen.”

Ster advertentie
Ster advertentie