Binnenland
NOSNTR

Ervaringsdeskundige Ros over vertrek Feyenoord-directeur: 'Het is stress, het is druk, het is akelig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ervaringsdeskundige Ros over vertrek Feyenoord-directeur: 'Het is stress, het is druk, het is akelig'

Mark Koevermans, algemeen directeur van Feyenoord, legt zijn taken per 1 december neer met als belangrijkste oorzaak dat hij meerdere keren werd bedreigd. Koevermans was nog geen twee jaar actief in zijn huidige rol. Het is helaas niet de eerste keer dat dit gebeurt. Clémence Ros stopte 2012 als voorzitter van De Graafschap na intimidatie door supporters van de club.

"Het lijkt wel een soort van norm, iets wat heel gewoon is in het voetbal", zegt Ros in Nieuws en Co. "De laatste jaren verandert het niet. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een tandje erger is geworden."

Ze blikt terug op haar tijd als voorzitter van de club uit Doetinchem. "Voor mijn familie was het erg vervelend. Ik kon het zelf nog wel een beetje aan, vanwege de clubliefde. Daar doe je het dan voor." Ze had onder meer te maken met spreekkoren vanaf de tribune en intimidatie.

"Maar als je erover droomt en je man maakt je 's nachts wakker en vraagt je of je er niet een keer mee zou stoppen, dan moet je wel luisteren."

"Het was heel erg onplezierig, maar wat Koevermans meemaakt is een tandje erger", zegt ze.

Ruiten ingegooid

Na een reeks van incidenten heeft Koevermans niet langer het gevoel goed te kunnen functioneren zonder zich af te vragen of zijn beslissingen impact hebben op de veiligheidssituatie van hem en zijn gezin. In september werden de ruiten van zijn huis ingegooid door hooligans.

"Het doet pijn dit besluit te hebben moeten nemen, maar ik denk dat dit het beste is ondanks de wetenschap dat ik de club, de collega's en veel mensen in de directe omgeving van de club zal gaan missen", aldus Koevermans.

Zwichten

Ros erkent dat je met een vertrek zwicht voor de hooligans die bedreigingen uiten. "Ja, maar moet je? Het is niet te houden. Het is stress, het is druk, het is akelig."

Ros liet als voormalig staatssecretaris al eens onderzoek doen naar hooligans. "Dat zijn voor een heel groot deel hele brave huisvaders en ambtenaren die in het weekend helemaal uit hun dak gaan."

Als oplossing wil Ros een meldplicht voor fans die zich niet kunnen gedragen. "Dat helpt elders heel erg goed." Maar daar moet wel politiecapaciteit voor worden vrijgemaakt, zodat de hooligans zich tijdens de wedstrijd ergens kunnen melden.

Clémence Ros, oud-voorzitter van De Graafschap, in Nieuws en Co

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie