Een week in het verpleeghuis: 'Er zijn verzorgenden die dit nooit meer vergeten'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een week in het verpleeghuis: 'Er zijn verzorgenden die dit nooit meer vergeten'

Deze hele week hielden medewerkers van verpleeghuis de Wijngaard in Bosch en Duin een audiodagboek bij voor Spraakmakers om een inkijkje te geven in de gesloten wereld die het nu is in verpleeghuizen. In de Wijngaard heerst in 3 van de 18 woongroepen het coronavirus.

Maandag: 'De mensen kennen de verzorgenden goed'

Locatiedirecteur Annette van Biezen vertelt in het eerste dagboek hoe ze op vrijdagavond tóch nog even naar het verpleeghuis ging. "In de wandelgangen kwam ik net een familielid tegen van een bewoner die in zijn laatste 72 uur van het leven is beland."

Vanaf dat moment mag er weer familie bij de bewoner komen. "Tegelijkertijd is dat heel moeilijk, omdat je weet dat je afscheid gaat nemen."

Het valt Van Biezen op dat ziekenhuizen in de kranten voorop staan, maar het werk in de verpleeghuizen is totaal anders. "De mensen in onze woongroepen kennen de verzorgenden heel goed en juist daarom willen de verzorgenden het ontzettend goed doen." Zij ziet ook mensen herstellen van corona. "Die verhalen lees je echt te weinig."

De locatie-directeur Annette van Biezen van het verpleeghuis de Wijngaard in Bosch en Duin heeft een

Dinsdag: 'Er zijn verzorgenden die dat nooit meer vergeten'

De grootste zorg van Van Biezen op dinsdag, was dat premier Rutte in de persconferentie een versoepeling van de bezoekregeling zou aankondigen. "Daar zou ik even nog niet aan moeten denken." In het verpleeghuis wordt hard gewerkt om de situatie te stabiliseren.

Sandra van Esseveld, in opleiding tot verpleegkundige, werkt op een cohort waar alleen mensen zitten die besmet zijn of zijn geweest met het coronavirus. "Mensen mogen wel naar de woonkamer, maar de meeste mensen kiezer ervoor het niet te doen of ze zijn te ziek."

Van Biezen: "Als ik denk aan hoe we begonnen met mensen met dementie opsluiten in hun kamers die totaal niet snappen wat er aan de hand is soms op de deur stonden te bonzen. Er zijn verzorgenden die vergeten dat nooit meer."

De locatie-directeur Annette van Biezen van het verpleeghuis de Wijngaard in Bosch en Duin heeft een

Woensdag: 'Hoe fijn is het dat mensen elkaar kunnen zien'

Buiten de Wijngaard staat een hoogwerker, waardoor familie letterlijk ook in oog kan komen te staan met hun geliefden – achter glas dan wel. Van Biezen: "Verzorgenden zijn bezig de mensen op hun mooist aan te laten kleden, mensen maken zich druk over, zit mijn haar goed. Hoe fijn is het dat mensen elkaar kunnen zien."

Welzijnsmedewerker Sanne Westendorp is binnen bij een bewoner, wiens familie op de hoogwerker staat. Normaal praat de bewoner niet zoveel. "En nu zit ze aan de telefoon te kletsen met haar zoon. Hier doen we het voor."

Cees van Dijk staat ook bij de Wijngaard, om zijn vrouw Adrie te zien met wie hij altijd ging wandelen. "Dat mis ik ontzettend, ook omdat ze ver is in Alzheimer, was ik toch een beetje steun en toeverlaat voor haar. Zonder in vijf jaar één keer afgezegd te hebben, komt dit heel hard aan."

Donderdag: 'Eindelijk samen aan tafel eten'

Willemijn van Erp is specialist ouderengeneeskunde en behandelend arts van bewoners met corona in de Wijngaard. Wanneer een hele afdeling besmet is, mag besloten worden tot cohortverpleging, waardoor de deuren binnen de afdeling weer open kunnen. "Het is verbazingwekkend wat het effect is op patiënten. Eindelijk weer aan tafel eten, samen televisiekijken. Ik zag dat mensen beter gingen eten."

In de kerkzaal geeft Cor van Breemen bijbelstudie in de Wijngaard. Hij krijgt vragen over hoe hij tegen de coronacrisis aankijkt. Hij vergelijkt het met de torenbouwers van Babel die de toren steeds hoger en mooier wilden maken, en god aan de kant schoven. "Wellicht is daar een vergelijking te trekken. Ik denk dat god het nodig vond om de wereld eventjes stil te zetten zodat iedereen kan bezinnen."

Audio-dagboek van verpleeghuis de Wijngaard - Deel 4

Vrijdag: 'Het maakt het onzeker en ook een beetje eng'

Teamcoach Roel van Veen ondersteunt het personeel met praktische tips en checkt hoe het met medewerkers gaat. Het wisselt hoe het met ze gaat, de ene keer gaat het beter met cliënten, de andere keer minder goed.

"Er is zo weinig bekend, we weten niet waar het naartoe gaat. Dat maakt het onzeker en ook een beetje eng. We kijken van dag tot dag en zien nu dat het goed gaat. De cliënten stabiliseren en daar zijn we super blij mee."

Audio-dagboek van verpleeghuis de Wijngaard - Deel 5

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie