Gezondheid

Arts-microbioloog Marc Bonten maakt zich geen zorgen: 'We zitten in een beheersbare situatie'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arts-microbioloog Marc Bonten maakt zich geen zorgen: 'We zitten in een beheersbare situatie'

Het aantal coronabesmettingen in ons land stijgt weer en om een tweede golf te voorkomen pleiten vier experts middels een brief aan het kabinet voor hardere maatregelen. Arts-microbioloog Marc Bonten vindt strengere maatregelen niet nodig, zegt hij in Dit is de Dag: "We zitten op dit moment in een luwe situatie."

Het mondkapje heeft wel degelijk toegevoegde waarde, bleek uit onderzoek dat vandaag naar buiten kwam. Het gaat dan vooral om psychologische effecten: mensen blijken voorzichtiger te worden. Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en medeauteur van de brief aan het kabinet, is blij met het nieuws: "Het is in ieder geval bewijs van een maatregel die in zekere mate van bescherming geeft", zegt hij in Dit is de Dag.

Urgentie

Bonten verbaast zich over de urgentie die in de brief is gestopt. Voor Schellekens is daar een goede reden voor. "De alarmerende toon in de brief is expres, omdat het aantal besmettingen in Nederland verdubbeld is deze week."

Deze zorgen zijn volgens Bonten niet reëel. "Voor de toename in besmettingen is een goede verklaring: er zijn feestjes geweest waar een aantal coronaclusters is ontstaan. Maar je kunt deze situatie niet vergelijken met de situatie in februari en maart. Toen vonden er grote evenementen plaats, zoals carnaval. Die zijn nu ondenkbaar. We zitten op dit moment in een luwe situatie die beheersbaar is, dus ik ben niet bezorgd."

Burgemeester wil mondkapje

Ondanks de beheersbaarheid wil Paul Depla, burgemeester van Breda, het dragen van een mondkapje als aanvullende maatregelen benadrukken. "Het economische belang van afstand houden is enorm groot. Het gevaar dreigt dat mensen het mondkapje gaan zien als een vervangende maatregel voor het afstand houden. Dat mag niet gebeuren."

Hij vindt daarom dat de communicatie naar burgers effectiever zou moeten. Bonten is het hier mee eens. Ook legt Bonten de nadruk op het stellen van realistische doelen. "We moeten niet denken dat we het coronavirus uit Nederland weg kunnen halen, want daar hebben we de middelen niet voor. We moeten de situatie beheersbaar houden en daarvoor zijn we op de goede weg."

Ster advertentie
Ster advertentie