Nieuwe hoopvolle behandeling tegen gewrichtspijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe hoopvolle behandeling tegen gewrichtspijn

Over artrose werd altijd gezegd dat het niet te behandelen is. Maar professor Marcel Karperien van de Universiteit Twente vertelt in Villa VdB dat er een nieuwe therapie op komst is. En dat deze succesvol lijkt te zijn.

In Nederland lijden er 1,5 miljoen mensen aan artrose, dat is een ziekte van het gewricht en wordt gekarakteriseerd door beschadiging van het kraakbeen. Daardoor hebben mensen die artrose hebben vaak pijn in de gewrichten. Over artrose werd altijd gezegd dat het niet te behandelen is omdat kraakbeen niet te repareren is.

Hydrogel

Toch is er volgens Karperien nu een behandeling die al aanslaat. Hij legt uit hoe het werkt: "Er is een injecteerbare hydrogel ontwikkeld die in het gewricht wordt gespoten om beschadigingen in het kraakbeen op te vullen. Door de gebruikte materialen herstelt het beschadigde kraakbeen. Uiteindelijk verdwijnt de pijn en patiënten kunnen beter bewegen."

Test uitbreiden

Het product is eerst getest op paarden en daar bleek het kraakbeen goed te herstellen. Inmiddels is er een groep van 10 personen behandeld in de eerste fase van een klinische trial. "Voor mensen lijkt de behandeling veilig en vanaf februari 2023 wordt de studie uitgebreid met 36 extra patiënten waarmee we effectiviteit willen aantonen", aldus Karperien.

Niet voor iedereen

De nieuwe therapie is geen oplossing voor alle mensen met artrose. Het onderzoek richt zich op de groep met traumatische kraakbeendefecten na bijvoorbeeld een (sport)ongeval. Een goed herstel van kraakbeendefecten is belangrijk om het ontstaan van artrose te voorkomen. Wel wordt er op basis hiervan gekeken wat er voor mensen die al artrose hebben gedaan kan worden.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie