Huisarts over vaccinatiebeleid: 'Ik heb ook niet overal antwoord op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts over vaccinatiebeleid: 'Ik heb ook niet overal antwoord op'

Vaccineren is de weg uit de coronacrisis en het kan ons niet snel genoeg gaan. Er is veel kritiek en verwarring over het prikken. Huisarts Lotte Kleijer probeert in Stand.nl bij Spraakmakers zo veel mogelijk uit te leggen.

Waarom houden we zo veel voorraad aan? Echtparen kunnen niet tegelijk ingeënt worden, soms is het een eind rijden naar de GGD-locatie en wie kunnen bij de huisartsen geprikt worden? Huisarts Kleijer ziet dat er veel verwarring is bij patiënten in haar praktijk.

"Mensen bellen veel met de vraag wanneer ze de prik krijgen. Wij beginnen vandaag met het prikken van AstraZeneca aan de 60-plussers", legt Kleijer. De huisarts in Nijkerk legt uit dat het niet overal hetzelfde gaat. "In het zuiden zijn ze daar al mee begonnen. Je krijgt als huisarts op een gegeven moment een bericht dat je mag beginnen. Dat heeft te maken met levering van vaccins."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wie mag nu?

"Wij roepen nu een groep op van mensen met het syndroom van Down die thuiswonen tussen 18 en 64 jaar, mensen met een hoog BMI van 18 tot 64 jaar. En verder iedereen tussen de 60 en 64", aldus Kleijer. Daarnaast is er een groep van oudere mensen die niet mobiel genoeg is om naar de GGD te gaan. Wie die gaat inenten, is nog onbekend. "Daar krijgen we ook veel belletjes over. Daar heb ik ook nog geen antwoord op."

Verwarring

Kleijer begrijpt de verwarring. De moeilijkheid zit volgens haar in hoe de vaccins bewaard moeten worden. "Die oudere doelgroep wordt geprikt met Pfizer of Moderna. Deze vaccins kunnen moeilijk aan huis gezet worden, omdat ze koud bewaard moeten worden." Beide vaccins moeten op ongeveer min 80 graden bewaard worden.

Vandaag gaat Kleijer dus beginnen met het coronavaccin AstraZeneca. Dat gaat anders dan bij de griepprik, omdat twintig mensen op een rijtje zetten er bij corona niet inzit. "Je moet afstand houden en je moet de mensen daarna in de wachtkamer een kwartier in de gaten houden. Dat is soms ook lastig, als je een kleine wachtkamer hebt."

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie