Maagverkleining gewilder door corona, wachtlijst groeit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maagverkleining gewilder door corona, wachtlijst groeit

Steeds meer mensen met ernstig overgewicht melden zich voor een maagverkleiningsoperatie bij obesitasklinieken. Het aantal aanmeldingen is sinds het begin van de coronacrisis met 15 procent toegenomen, omdat mensen met overgewicht kwetsbaarder zijn voor covid-19 en veel mensen daarom graag snel willen afvallen.


Maar juist vanwege de coronapandemie kunnen die behandelingen niet doorgaan. Doordat de niet-kritieke zorg is afgeschaald komen mensen op een wachtlijst. Inmiddels staan daar 2000 mensen met obesitas op, en komen er honderden per maand bij.

De maagverkleiningsoperaties kunnen niet doorgaan omdat er een zeer kleine kans bestaat dat iemand na afloop op de intensive care belandt. "Die kans is 1 op 1000, maar dat blijkt genoeg om de operaties af te blazen", zegt Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek in het NOS Radio 1 Journaal.

De cijfers

In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht (BMI van 25 of hoger). Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en vaker bij 50-plussers dan jongeren. Zo'n 14 procent heeft ernstig overgewicht, oftewel obesitas (BMI van 30 of hoger).

Van de coronapatiënten die op de IC liggen, heeft 80 procent overgewicht en 40 procent obesitas, blijkt uit cijfers van het Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). De groep is dus oververtegenwoordigd op de IC's.

Jaarlijks worden er zo'n 12.000 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd, waarvan grofweg de helft door de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie