Gezondheid

'Terug van vakantie en weer aan het werk? Verplicht testen!'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Terug van vakantie en weer aan het werk? Verplicht testen!'

Het coronavirus weerhoudt veel mensen er niet van om op vakantie te gaan naar het buitenland. Hoe veilig is het straks om weer terug te keren op de werkvloer als coronatests niet verplicht zijn en als quarantaine zelfs bij terugkeer uit risicolanden slechts een 'dringend advies' is? In Dit is de Dag pleit Mirjam Bink van Ondernemend Nederland voor het verplicht stellen van een coronatest voor werknemers. Maar hier zijn volgens Gerard van Hees, FNV-bestuurder financiële sector, vooral juridische bezwaren tegen.

"Het grootste gedeelte van de ondernemers is nog aan het vechten voor hun voortbestaan en wil er alles aan doen om door te kunnen draaien. Als bedrijf wil je voorkomen dat je helemaal dicht moet en dat die ene werknemer zijn of haar collega’s kan besmetten," zegt Bink.

Een besmette werknemer is een enorm risico voor een bedrijf. De enige manieren om dit te voorkomen zijn volgens Bink verplicht thuisblijven of een verplichte coronatest. Maar volgens FNV-bestuurder Gerard van Hees kan dit niet.

"Juridisch gezien kun je een coronatest niet verplicht stellen", zegt Van Hees. "Elk bedrijf heeft wel een arbodienst. Dus een werkgever en werknemer kunnen samen hierover in gesprek gaan om een test af te nemen."

Coronatest kopen

Albert Akkermans, managing director van Medicorps verkoopt coronatests aan bedrijven om zo een alternatief te bieden. "Er zijn veel werknemers op vakantie in risicogebieden en het RIVM raadt aan om daarna twee weken in quarantaine te gaan. Maar voor contactberoepen is dat lastig en dan zoek je een alternatief."

"Wij testen mensen bij de bedrijven of thuis en de testresultaten zijn dezelfde dag bekend. Wij hebben een ander logistiekproces en een ander publiek, waardoor wij sneller zijn dan de GGD."

Morele druk

Akkermans komt nu geen bedrijven tegen die een coronatest verplichten, maar hoort wel dat ze een morele druk op een werknemer uitoefenen. "Kom je terug uit een risicogebied, laat je dan testen, zodat je zeker weet dat je geen drager bent van een het coronavirus."

Van Hees is op zich niet tegen deze sociale controle, maar vindt wel dat je als werknemer in een afhankelijkheidsrelatie zit. "Dat geeft een dynamiek waarbij het woordje 'vrij' tussen aanhalingstekens staat. Op het moment dat een werkgever iets wil, zijn sommige mensen ook bang om daar 'nee' tegen te zeggen. Ze zijn bang dat ze daar later negatieve consequenties van gaan ondervinden."

Bink ziet dit niet als een probleem. "In veel kleine bedrijven zie je dat werkgever en werknemer naast elkaar staan en goede afspraken hierover maken. Maar als je naar een risicogebied gaat, ben je bij terugkomst een risico voor het bedrijf en je collega’s. Dat is belangrijk om te realiseren."

Ster advertentie
Ster advertentie