Gezondheid

'OMT-advies over uitstel verkiezingen zou verstandig zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'OMT-advies over uitstel verkiezingen zou verstandig zijn'

[EO] Intensivist Diederik Gommers zou het verstandig vinden als het OMT een advies zou geven over het al dan niet uitstellen van de verkiezingen op 17 maart. Premier Rutte gaat niet om zo’n advies vragen, zei hij woensdag in Op1. Gommers dringt bij het OMT aan op een ongevraagd advies, zegt hij in de podcast Virusfeiten.

#14 - Vleermuizen in Wuhan, en: moeten we de verkiezingen uitstellen?

Zelf vindt Gommers het onverstandig om de verkiezingen op huidige manier door te laten gaan, zegt hij in de podcast. "Zoals we nu in de modellen zien, zitten we in maart in een exponentiële fase van de Britse variant. Half maart is een risicoperiode. Ik vind het een ongelukkig tijdstip. Wat is erop tegen om het vier tot zes weken uit te stellen?

Maatregelen

Bij de verkiezingen worden maatregelen genomen: zo kunnen 70-plussers per post stemmen en zijn de stembureaus drie dagen open. Ook geldt de anderhalve meterregel. Veilig verkiezingen houden is niet onmogelijk, zegt Gommers. Hij maakt zich zorgen: "Wat we in Nederland niet goed doen, is scherp controleren. Je kunt hele goede maatregelen hebben, maar dan moet je wel controleren. Anderhalve meter moet echt anderhalve meter zijn en dan moeten die spatschermen er ook echt staan."

Eerder pleitte lector Publieke veiligheid Marnix Eysink Smeets voor uitstel. "Doe het pas als de kwetsbare groepen gevaccineerd zijn en niemand zich belet voelt om te komen", zei hij Dit is de Dag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie