Sfeer in OMT is gespannen door Britse variant: 'We gaan een moeilijke periode tegemoet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sfeer in OMT is gespannen door Britse variant: 'We gaan een moeilijke periode tegemoet'

[EO] De sfeer in het Outbreak Management Team is gespannen. Zo onthulden OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans in Virusfeiten. "Er is veel onzekerheid. Er is wel informatie uit Engeland en Denemarken, maar je weet gewoon niet hoe het gaat lopen", aldus Koopmans. "Het is lastig om in te schatten wat de Britse variant precies gaat doen."

#11 - Marion Koopmans vanuit Wuhan: corona-onderzoek is kwestie van lange adem - Virusfeiten

De meest recente aflevering van Virusfeiten werd direct na het wekelijkse (online) OMT-overleg opgenomen. Over wat er inhoudelijk besproken wordt, mogen de twee OMT'ers niet vertellen, maar dat de sfeer gespannen is, mag wel worden verteld, vindt Gommers. Men maakt zich zorgen. "We willen niet voor de derde keer achter de feiten aanlopen en dat zal een enorme uitdaging worden", aldus Gommers.

De intensivist ziet op tegen de komende maanden. "We gaan echt een hele moeilijke periode tegemoet. De effecten van de lockdown van 15 december zien we de komende weken. Die Britse variant zit een vertraging in, dat zien we pas eind februari of begin maart." Koopmans verwacht dat het er de komende tijd qua cijfers beter uitziet, maar dat we er toch rekening mee moeten houden dat 'onder de radar' de Britse variant kan uitbreiden.

Op omvallen

Het is niet de eerste keer dat de sfeer in het OMT gespannen is. Afgelopen weekend onthulde De Volkskrant dat het team op een gegeven moment zelfs op omvallen stond. Onder andere arts-microbioloog Jan Kluytmans overwoog zijn plek in het OMT op te geven en Gommers hekelde meerdere keren de politieke inmenging. Koopmans hield uiteindelijk de boel bij elkaar, onthult de krant.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie