'Anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend jaar'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend jaar'

De anderhalvemetersamenleving duurt tot volgend voorjaar. Dat zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans in Dit is de Dag. "Ik vind het van belang perspectief te bieden", zegt Kluytmans. "We hebben allemaal behoefte aan een stip op de horizon: ga ervan uit dat dit duurt tot volgend voorjaar." De arts heeft goede hoop op een vaccin of een betere behandeling op de IC, maar tot die tijd zullen we de maatregelen moeten volgen: anderhalve meter afstand, niesen in de elleboog, handen wassen en testen bij klachten.

De arts en microbioloog van het Amphia Ziekenhuis in Breda werd door de coronacrisis op slag een bekende Nederlander. Naast zijn werk is hij fanatiek wielrenner, een goede reden voor Dit is de Dag-presentator Tijs van den Brink om hem uit te nodigen om een rondje te fietsen. In de zomerrubriek 'Tour de Tijs' spraken de twee over het coronavirus, de anderhalve metersamenleving en natuurlijk het fietsen zelf.

Tour de Tijs aflevering met microbioloog Kluytmans

Verpleeghuizen

In de uitzending probeert Kluytmans lessen te trekken uit de coronacrisis. Met name in de verpleeghuizen zijn veel fouten gemaakt, denkt hij, ook al vóór de crisis. "Infectiepreventie is een complex vak. Je kunt niet zeggen: ik heb jarenlang niet aan infectiepreventie gedaan en nu ga ik het ineens doen. Dat moet je opbouwen. Dan moet je deskundige mensen hebben. Ik ben bang dat deskundigheid en awareness onvoldoende in die verpleeghuizen aanwezig was", vertelt hij.

Als er meer deskundigheid was geweest, was er vanuit verpleeghuizen ook kritischer gereageerd op bepaalde richtlijnen, denkt Kluytmans. Hij koos ervoor de RIVM-richtlijn niet te volgen. Kluytmans: "Ik was echt verbaasd over het advies dat je bij een besmette patiënt wel naar binnen kon, als je die anderhalve meter maar hield, zonder bescherming en bij vluchtig contact. In het ziekenhuis hebben we dat niet gedaan. Ik was echt in de veronderstelling dat in verpleeghuizen hetzelfde werd gedaan als in het ziekenhuis", aldus de arts.

Tweede golf

Kluytmans is hoopvol dat de 'tweede golf' mee zal vallen, vertelt hij. "We kunnen voorkomen dat we weer zo overspoeld worden. Dan hebben we alleen overal kleine brandjes en dat blussen we dan weer", denkt hij. In de winter zal dat lastiger worden omdat je dan minder makkelijk buiten kunt zitten, maar toch is hij niet pessimistisch. Een nieuwe, landelijke lockdown verwacht hij niet.

Ook kunnen we gewoon op vakantie in het buitenland, vindt hij. Maar wel binnen Europa en niet naar landen die op 'oranje' staan bij Buitenlandse Zaken. Maar hij is wel bang dat het een 'onrustige vakantie' wordt. "Dat je je constant afvraagt: kan ik hier nog blijven? Dat trekt mij niet zo aan", aldus Kluytmans. Zelf hoopt hij de Stelvio in Italië te beklimmen op de fiets.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie