Katten en honden kunnen corona krijgen en het overdragen, maar Marion Koopmans ligt er niet wakker van

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Katten en honden kunnen corona krijgen en het overdragen, maar Marion Koopmans ligt er niet wakker van

[EO] Honden en katten kunnen COVID-19 oplopen en het overdragen op anderen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Maar ze massaal gaan vaccineren is niet nodig, zegt viroloog Marion Koopmans in Virusfeiten. "Het kan, maar die kans is heel klein"

#17 - Katten kunnen corona overdragen, maar ze vaccineren is overdreven

In de afgelopen tijd werd onder meer vastgesteld dat vleermuizen en schubdieren waarschijnlijk een rol speelden bij het ontstaan van het coronavirus. Dit was het gevolg van 'reservoirstudies', vertelt Koopmans: bepaalde diersoorten kunnen een reservoir zijn voor virussen.

Dit zouden theoretisch gezien ook huisdieren kunnen zijn. "Een belangrijke vraag is: is het denkbaar dat dit virus via mensen weer in een ander dierreservoir terecht komt en weer blijft circuleren? Want op die manier zou je via de achtertuin - letterlijk - het virus op kunnen lopen nadat het bij mensen onderdrukt is. Dat wil je niet", vertelt Koopmans.

Katten en honden

Onze favoriete gezelschapsdieren, katten en honden, blijken inderdaad COVID-19 op te kunnen lopen. En daarnaast zijn katten ook nog eens besmettelijk, bleek uit onder andere Chinees onderzoek. "Met name katten kunnen het overdragen, is experimenteel gebleken."

Dit betekent dat een met corona geïnfecteerde kat theoretisch gezien de buren zou kunnen besmetten. "Het kan, maar die kans is heel klein", zegt Koopmans. Katten worden namelijk niet met velen in een kleine ruimte gehouden, zoals bijvoorbeeld nertsen, die in het verleden enorme brandhaarden bleken.

Katten vaccineren is niet nodig, vindt Koopmans. "De dieren worden er zelf nauwelijks ziek van en de overdracht is een relatief klein probleem", stelt ze. "Ik maak me er geen zorgen over", aldus Koopmans.

Varkens, kippen, koeien en schapen bleken overigens niet besmettelijk, bleek uit Chinees onderzoek. We kunnen dus nog best - op anderhalve meter van elkaar - naar de kinderboerderij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie