Welke recepten staan er in een kookboek uit de 16e eeuw? 'Je krijgt hele vreemde combinaties'

foto: Christianne Muusers en Marleen Willebrandsfoto: Christianne Muusers en Marleen Willebrands
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke recepten staan er in een kookboek uit de 16e eeuw? 'Je krijgt hele vreemde combinaties'

Culinair historici Christianne Muusers en Marleen Willebrands waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Voor hun boek Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 kregen ze de Joop Witteveenprijs in de categorie 'de beste historische publicatie op het gebied van de eetcultuur in de Lage Landen'.

"Carolus Battus was een arts afkomstig uit Vlaanderen die is gevlucht en een praktijk is begonnen in Dordrecht. Het was in die tijd niet vreemd dat artsen zich bemoeiden met recepten. Vanuit de klassieke dieetleer, de ouderwetse gezondheidsleer kon je met gezonde voeding ziekten voorkomen en genezen. Daarom was dit kookboek ook een bijlage in een medisch handboek", zegt Willebrands.

Specerijen

"Net zoals wij voedingssupplementen gebruiken, waren specerijen en kruiden in de dieetleer van die tijd nodig om het hoofdingrediënt zo gezond mogelijk te maken", verklaart Muusers.

"Het is een mooie samenvatting van wat er leefde onder de mensen", vult Willebrands aan. "Je krijgt hele vreemde combinaties. Bijvoorbeeld bij visgerechten werd een bruine saus op basis van kaneel gemaakt. Pittig gekruid met peperkoek en rozijnen."

Karnemelkse kaas

Willebrands en Muusers hebben de recepten van Battus niet alleen bestudeerd, maar ook klaargemaakt. "De gerechten zijn niet precies hetzelfde als toen", zegt Muusers. "Denk aan varkensvlees, dat hebben wij nog steeds. Maar de varkens toen waren andere rassen, ze kregen ander eten en werden op een andere manier geslacht. De gerechten zullen dus ongetwijfeld anders hebben gesmaakt, maar niet totaal anders."

Muusers: "Voor mij was de karnemelkse kaas een topper. Je giet een pak karnemelk leeg in een hydrofiel luier en de volgende ochtend is de wei weggelekt en zit er nog een vaste massa in. Daar gaan eiendooiers en rozenwater doorheen en dan heb je een ontzettend lekker gerecht."

oog culinair historici

Ster advertentie
Ster advertentie