Gezondheid

Jongeren worden telefonisch de feestdagen doorgeholpen: 'Een halfuur bellen kan al verschil maken'

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren worden telefonisch de feestdagen doorgeholpen: 'Een halfuur bellen kan al verschil maken'

Tijdens de coronacrisis én donkere dagen voor kerst zijn veel jongeren eenzaam. Het Rode Kruis en Blijf Overeind zijn daarom een hulplijn begonnen om deze jongeren een luisterend oor te bieden. Een van deze coaches is Huib Wurfbain, hij sprak erover bij Stax&Toine.

Volgens Wurfbain hebben er al tientallen plaats gevonden, toch is er nog genoeg plek voor jongeren die een luisterend oor zoeken. "We zijn geen callcenter waard de hele dag de telefoon roodgloeiend staat. Mensen kunnen online een afspraak inplannen op BlijfOvereind.nl."

Telefonische hulp aan jongeren

"Vaak missen mensen hun vrienden. Wanneer je langer doorvraagt hoor je dat mensen de energie kwijtraken." De gesprekken met de jongeren duren een halfuur. In dat halfuur kan je ontzettend veel doen, vertelt Wurfbain. "Het gaat om het zetten van de eerste stap of het vallen een kwartje. We waren we zelf ook verbaasd dat het via de telefoon zo makkelijk ging."

Voor de bellers staat een team van professionele coaches en psychologen klaar, verteld Wurfbain. "We hebben geen budget, deze mensen zetten zich belangeloos in. In blokken van een halfuur worden de jongeren telefonisch geholpen."

'Somberheid kan overheersen'

Een van de personen die geholpen is door Blijf Overeind is Irene van 't Hof. Tijdens de eerste lockdown had Irene haar eerste gesprek. "Ik wilde graag met iemand die ik niet ken en een luisterend oor kon bieden. Ik woon alleen en werk voornamelijk thuis." Soms kon de somberheid dan overheersen, vertelt Van ’t Hof.

"Een paar weken geleden heb ik nog een keer gebeld. Ik merkte dat de rek eruit was. Ik gaf aan dat de soberheid de overhand begon te nemen en ik wist niet hoe ik dit om kon draaien. Binnen een halfuur wist ik weer de dingen in perspectief te krijgen. Ik kreeg hierdoor een beter besef over de dingen die ik wél heb in het leven."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie