Gezondheid

'Stop met praten over code zwart, je maakt mensen onnodig bang'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met praten over code zwart, je maakt mensen onnodig bang'

Artsen en ziekenhuisbestuurders moeten stoppen met de term 'code zwart'. Dat vindt de voormalige Londense ziekenhuisbestuurder Marcel Levi. Het is onnodige bangmakerij, zei hij in Dit is de Dag. Afgelopen tijd wordt de term gebruikt om de (dreigende) situaties op de IC aan te duiden.

Levi ging in Dit is de Dag in gesprek met Peter van der Voort, die vanuit het UMCG in Groningen alle IC-bedden in het noorden van Nederland coördineert.

Levi ergerde zich bijvoorbeeld aan intensivist Diederik Gommers, die vorige week in de podcast Virusfeiten stelde dat 'we afstevenen op code zwart'. Op BNR Nieuwsradio noemde hij het gebruik van de term zelfs 'mal geklets'. "Het probleem is dat het alléén over code zwart gaat. Elke paar uur hoor je op de radio of televisie wel een arts of bestuurder over code zwart praten", aldus Levi, die sinds vorige maand voorzitter is van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Volgens de voormalig ziekenhuisbestuurder is er een alternatief waar veel minder over gepraat wordt: meer IC-capaciteit genereren. "Dan hoef je dus niet te kiezen of te loten als er zich meer patiënten aandienen. De discussie moet veel meer in balans worden gevoerd." Mensen worden op deze manier 'doodsbenauwd', zegt Levi. "Het is niet de taak van dokters om dat aan te wakkeren."

Situatie is ernstig

Intensivist Van der Voort vindt de term 'code zwart' ook overdreven, maar hij snapt het wel. Hij vertelt dat de situatie op de IC wel écht heel ernstig is. "Niet alle operaties die we willen doen, kunnen doorgaan. Bijvoorbeeld operaties voor slokdarmkanker en afvleesklierkanker", vertelt hij. Dit kan grote gevolgen hebben voor patiënten, waarbij de kanker in de tussentijd kan uitzaaien.

Code zwart is nog niet aan de orde, stelt hij. "Het is niet dat er patiënten sterven. Wij selecteren nu wie wel en wie niet, maar als je het over code zwart hebt, spreek je over een situatie waarin meerdere patiënten acute zorg nodig hebben en dat wij moeten loten. Daar zijn we nog niet aan. We zijn tot nu toe creatief genoeg om die acute zorg wél te kunnen bieden."

Van der Voort denkt dat de IC-capaciteit nog wel opgehoogd kan worden. "Dat gaan we dan ook doen als het nodig is, maar het trekt wel een wissel op de verpleegkundigen", stelt hij.

CRITCON level

Volgens Levi kun je in plaats code zwart beter spreken over bepaalde fase. In Engeland, waar hij tot voor kort werkte, wordt gesproken over 'CRITCON level 3' of 4. "Dat is een technische term, maar het is ook een technische discussie", vindt hij. Van der Voort spreekt ook van 'fase 3'.

Ster advertentie
Ster advertentie