Rosanne Hertzberger hoopt op coronabevrijdingsdag 5 mei

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Rosanne Hertzberger hoopt op coronabevrijdingsdag 5 mei

In het NPO Radio1-programma De Diepte In luidde Margje Fikse voor de EO het nieuwe jaar in met Rosanne Hertzberger. Een jaar dat voor haar uiteindelijk vooral gedomineerd werd door corona. "Als columnist en microbioloog had ik van tevoren niet verwacht dat er zo'n enorme rol voor mij was weggelegd."

Ziekenhuizen waarschuwen voor code zwart de komende maanden, maar tegelijkertijd liggen de coronavaccins klaar voor gebruik. Voor Hertzberger de reden dat hoop en zorgen voor het nieuwe jaar elkaar afwisselen. "Het is onwaarschijnlijk hoe snel de vaccins er waren en hoe snel we 'gewonnen' hebben van het virus. In Amerika zijn ze al ver met het vaccineren en in Duitsland gaat het hard. Ik denk dat het einde in zicht is."

Terugblik

Bij het terugblikken bekent Hertzberger dat 2020 voor haar toch wel gedomineerd werd door corona. "Ik had niet verwacht dat er voor mij als columnist en microbioloog zo’n enorme rol was weggelegd in het maatschappelijke debat. Ik werd een soort spokesperson voor sommige biologen en wetenschappers, een soort spin in het web."

Hertzberger kan zich nog goed herinneren dat ze wist: nu is het echt mis. "Op een gegeven moment kreeg ik een belletje van een microbioloog die zei: Nederland heeft niet door wat er op dit moment gebeurt. Mensen nemen het virus niet serieus. Hertzberger schreef naar aanleiding van dit gesprek een column die veel stof deed opwaaien. "Het was heel naar om te schrijven: ik wist iets dat andere mensen nog niet wisten. Maar ik deed het toch, omdat ik het als een plicht zie om deze belangrijke informatie te delen."

Boos op politiek

Naast een gevoel van verdriet heerste er bij Hertzberger ook een gevoel van boosheid richting de politiek. "Waarom gebeurde er niets? Waarom moeten we alles eerst in een studie in Nederland leren terwijl onderzoek uit Italië en China ons al zoveel leert? Microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich moesten echt dapper zijn om, buiten het protocol om, iedereen te testen. Zij kwamen er toen achter: ook mensen met asymptomatische klachten in het ziekenhuis zijn positief. Het virus zit overal."

Vaccineren

Bij het vaccineren zien we hetzelfde gebeuren, vervolgt Hertzberger. "Vaccinmaker Hanneke Schuitemaker moest op een gegeven moment huilen, omdat er nog een week vertraging zou zitten op het starten met vaccineren. Iedereen doet z’n best om het vaccin zo snel mogelijk klaar te krijgen en dan is het heel pijnlijk om te zien dat het vaccineren wordt uitgesteld."

Ook bij andere microbiologen herkent Hertzberger de boosheid en frustratie. "Tijdens de eerste golf hoorde ik hen zeggen dat ze niet meer trots zijn om microbioloog te zijn in Nederland, omdat we niet gedaan hebben wat we hadden moeten doen: massaal testen. Als Nederlandse wetenschappers zaten we zo ontzettend vast in die kwaliteitseisen en accreditaties. Onze perfectie en super hoge kwaliteit heeft ons genekt. Als je zulke hoge kwaliteit draait dat je niet kunt opschalen, dan is die kwaliteit niet iets om trots op te zijn."

Coronabevrijdingsdag

Hertzberger kijkt hoopvol naar de datum van 5 mei: coronabevrijdingsdag. "Het seizoen helpt enorm mee en we hebben dan genoeg mensen gevaccineerd. Ik hoop dat we dan weer terug zijn naar normaal. Ik hoop dat we door deze crisis systemen hebben bedacht met z’n allen zodat we, net als bij de deltawerken, beter bestand zijn tegen toekomstige uitbraken. Dat er centraal gezag is zodat we met één druk op de knop de systemen aan kunnen zetten en we de productiecapaciteit in stand houden als een soort achterwacht."

Ster advertentie
Ster advertentie