Gezondheid

Viroloog Koopmans vanuit Wuhan: 'Veel nieuwe informatie die nog niet gepubliceerd is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Koopmans vanuit Wuhan: 'Veel nieuwe informatie die nog niet gepubliceerd is'

[EO] In de podcast Virusfeiten zijn altijd vaste gasten Marion Koopmans en Diederik Gommers te gast. Een reis naar Wuhan die Koopmans momenteel maakt, houdt de podcast gelukkig niet tegen. Vanuit haar hotelkamer in de Chinese stad vertelt Koopmans dat ze vooral heeft vergaderd. "Dit onderzoek is iets van een lange adem."

#11 - Marion Koopmans vanuit Wuhan: corona-onderzoek is kwestie van lange adem

De viroloog van het Erasmus MC is namens de Wereldgezondheidsorganisatie in China, om de oorsprong van het coronavirus te ontdekken. Vooralsnog zit ze vooral achter de computer, voor vergaderingen, gesprekken en het lezen van studies. "We worden nogal bedolven onder informatie", vertelt ze. "Er is veel nieuwe informatie naar boven gekomen die nog niet gepubliceerd is."

Koopmans praat op dit moment met een kernteam van Chinese artsen, die 'met de voeten in de klei hebben gestaan'. Volgende week hoopt ze face to face met artsen te praten. "Gewoon wat ontspannender met elkaar praten. Dat gezoom geeft een wat formalistische sfeer", vertelt ze.

Openheid

De viroloog heeft het gevoel dat de Chinese overheid veel informatie geeft, maar het is nog wel zoeken hoe je met elkaar in gesprek komt op een respectvolle manier. "Je moet het je ook voorstellen: jij bent in Nederland volop met iets bezig en dan komt er een horde buitenlandse mensen die jou van alles komt vragen..."

Toch zijn de regels streng: Koopmans mag niet uit haar hotelkamer komen. Halverwege de podcast ging de bel van haar hotelkamer en kreeg ze een temperatuurcheck. "Voor de deur staat een stoel waar eten op wordt gezet als het etenstijd is..." zegt ze.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie