Gezondheid

Zijn vleesvervangers de weg naar een vegetarisch dieet?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn vleesvervangers de weg naar een vegetarisch dieet?

Het is deze week de Nationale Week zonder Vlees. Het doel is simpel: zoveel mogelijk mensen bewegen minder vlees te eten. Maar hoewel het aandeel zogenaamde 'flexitariërs' toeneemt, eet iedere Nederlander nog altijd gemiddeld ruim 77 kilo vlees per jaar.

In zijn strijd om Nederland vleesloos te maken heeft oprichter van de Vegetarische Slager Jaap Korteweg drie heldere argumenten om minder vlees te eten.

Dierenwelzijn

"Dierenwelzijn was voor mij het belangrijkste. Niemand wordt blij van de manier waarop we met kippen en varkens omgaan. Maar het zit in onze cultuur, en we willen er eigenlijk niet over nadenken. En daarnaast natuurlijk het klimaat", vertelt hij in Stax&Toine.

Gezondheidsaspecten

Korteweg voegt daar nog een aspect aan toe: "Gezondheid. We eten meer vlees dan goed voor ons is." Voedselonderzoeker Guido Camps van Wageningen University heeft daar soms nog wel twijfels over. "In vlees zitten een aantal dingen die goed voor je zijn: eiwitten, ijzer, vitamine B12. Die kun je ook gewoon halen uit andere producten. Noten, bonen, enzovoort."

Of vleesvervangers net zo voedzaam zijn, trekt Camps in twijfel. "Die vleesvervangers zijn soms heel goed, maar er zitten ook vaak veel zouten en verzadigde vetten in. Dus het is allemaal niet zo gezond als het op het eerste gezicht lijkt."

Verschillen in geslacht en generatie

Camps ziet overigens uiteenlopende cijfers in de onderzoeken. "Mannen eten meer vlees dan vrouwen. Mannen moeten volgens het Voedingscentrum ruim 400 gram minder vlees eten, tegenover 100 gram voor vrouwen. En de verschillende generaties kijken vooral verschillend naar het eten van dieren. De ouderen, de 'boomers', gaan nog volop voor het vlees."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie