Gezondheid

Medisch psycholoog luidt noodklok: 'Zorgpersoneel is door reserves heen'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Medisch psycholoog luidt noodklok: 'Zorgpersoneel is door reserves heen'

Het aantal coronabesmettingen neemt toe en daarmee ook de dreiging voor een tweede golf. Medisch psycholoog Annemiek Nooteboom van het VUMC begeleidt IC-personeel en maakt zich grote zorgen, zegt ze in Dit is de Dag.

Volgens Nooteboom is het onverantwoord om hetzelfde zorgpersoneel dat tijdens de eerste coronagolf heeft gewerkt, opnieuw een tweede golf in te sturen. "Deze artsen en verpleegkundigen zijn door hun reserves heen en hebben veel meer rust nodig. Ze hebben lange tijd puur op adrenaline gewerkt, niet denkend aan hun eigen handelen."

"Nu de rust weer meer is teruggekeerd, zie je welke impact de coronacrisis op ze heeft gehad. Zelfs het personeel dat een aantal weken vakantie heeft gehad, geeft aan nog steeds vermoeid te zijn. Ze zijn zowel fysiek als emotioneel enorm belast geraakt."

Deze overbelasting is vooral het gevolg van de extra taken die de zorgmedewerkers op hun bordje kregen, zegt Nooteboom. "IC-verpleegkundigen die normaal gesproken twee patiënten begeleiden moesten nu ineens vier patiënten begeleiden. En omdat er geen familie bij de zieke aanwezig mocht zijn, waren verpleegkundigen de brug tussen patiënt en familie. Als een patiënt overleed, moest de verpleegkundige dit nieuws via de iPad aan de familie vertellen."

Salarisverhoging

Nooteboom is dan ook teleurgesteld dat deze groep geen salarisverhoging krijgt. "Het applaus voor de zorg dekt natuurlijk niet de lading voor wat deze mensen doen voor onze maatschappij. Veel mensen zouden het werk dat zij doen niet aankunnen. Daar hoort een hoger salaris tegenover te staan. Salaris is een psychologische erkenning voor wat je doet en wat je geeft. Deze mensen geven alleen maar en krijgen veel te weinig terug."

"Je kunt het schadelijke element van het werk misschien niet weghalen, maar de scherpe kantjes wel. Iemand kan dan bijvoorbeeld een elektrische fiets kopen waardoor hij sneller op het werk is. Verpleegkundigen en artsen zorgen voor de meest zieken in de samenleving, maar voor hen moet ook gezorgd worden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie