Gezondheid

'Groepsimmuniteit, vergeet het maar'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Groepsimmuniteit, vergeet het maar'

De door het kabinet beoogde groepsimmuniteit is een illusie, zegt Leids viroloog Mariet Feltkamp in Dit is de Dag. Zij gelooft dat mensen meerdere malen besmet kunnen raken door het coronavirus. "Ik denk dat we er echt mee moeten leren leven", zegt ze.

Mariet Feltkamp (LUMC) in Dit is de Dag

Feltkamp, die verbonden is aan het LUMC, heeft weinig hoop voor een oplossing van de coronacrisis: "Die muur, die we om de kwetsbare mensen willen optrekken is niet zo sterk als bij andere virussen. Bij luchtweginfecties zien we dat het niet zo eenvoudig is om een beschermend vaccin te maken."

Immuniteit

En verdwijnen, dat zal het virus ook niet zo snel. "Ik denk dat het virus bij ons zal blijven. We hebben jaarlijks vier andere virussen die verkoudheid en griepachtige verschijnselen veroorzaken en dit is de vijfde. Die is nu heel heftig omdat we geen enkele immuniteit in onze populatie hebben tegen het virus. Daarom worden mensen direct ziek”.

Feltkamp denkt ook dat een lockdown geen enkele zin heeft. "Op een gegeven moment komt dat virus toch wel binnen. Ik denk dat we er echt mee moeten leren leven."

Vaccin

Toch is het zoeken naar een vaccin niet helemaal zinloos. "Ik denk dat als het eenmaal getest en werkend is, een vaccinatie een zekere mate van bescherming biedt. Maar of het dit virus, dat zichzelf zo snel verspreidt, kan tegenhouden? Ik moet het nog zien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie