Naar homepage
Gezondheid

Oud-profvoetballer Sharon Kok ging bewust in quarantaine met vier verstandelijk gehandicapten met corona: 'Ik wilde voor ze blijven zorgen'
AVROTROS

foto: Sharon Kokfoto: Sharon Kok
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-profvoetballer Sharon Kok ging bewust in quarantaine met vier verstandelijk gehandicapten met corona: 'Ik wilde voor ze blijven zorgen'

Maar weinig mensen zullen jaloers geweest zijn op oud-profvoetballer Sharon Kok, toen ze in quarantaine ging in een huis met 4 verstandelijk gehandicapten met moeilijk gedrag. Die ook nog corona hadden. Sharon hoefde daar zelf geen seconde over na te denken. Zij wilde het beste voor haar cliënten. Maar daar moest ze wel een hoge tol voor betalen, vertelt ze bij Stax&Toine.

Sharon, die de zorg draagt over 4 verstandelijk gehandicapten in een woning van zorginstelling Middin in Den Haag, werd op haar werk besmet met het coronavirus. Hoewel ze wist dat ze een risico nam, verbaasde dat haar toch. "Ik weet dat ik tegen een stootje kan, ken mijn lichaam goed. Ik had echt niet gedacht dat ik ziek zou worden."

Opsluiten

Ze wilde graag de zorg op zich nemen, toen duidelijk werd dat haar cliënten het virus hadden opgelopen. Het zou beter zijn voor de mannen en vrouw op haar groep om niet de hele tijd nieuwe gezichten te zien. Door alle restricties en maatregelen was hun leven toch al zo veranderd. Ze konden minder bezoek ontvangen en dagbesteding ging niet door. Juist voor deze doelgroep zijn die veranderingen heel lastig, vertelt Sharon. De kans bestaat dat ze dan meer agressie of ander probleemgedrag gaan vertonen.

Dus ze liet zich samen met een collega 2 weken opsluiten, sliep op een matrasje in de woonkamer. En ze kreeg nog beter contact met de bewoners dan ze al had. "Een fantastische ervaring", vindt Sharon. "Ze werden rustig, vonden het heel fijn dat we daar waren, ook ’s nachts."

Doodziek

Toen ze zelf koorts kreeg, was het haar baas die haar dwong om naar huis te gaan. Tegen haar zin. "Als ik ergens aan begin wil ik het ook afmaken. Ik wilde daar blijven om voor ze te blijven zorgen, de taak af te maken. Het voelde alsof ik gewisseld werd terwijl ik net een goede wedstrijd aan het spelen was."

Ze bleek te zijn besmet met het coronavirus, en werd doodziek. "Ik heb me nog nooit zo ziek gevoeld. Thuis in bed besefte ik wel dat het ernstig was, toen was ik ook weleens bang. Maar bij mijn cliënten, was ik daar geen seconde mee bezig."

'Ik heb hierdoor mijn droom gevonden'

Natuurlijk, zegt ze nu, was het een goede keuze om naar huis te gaan. Ze heeft de ernst van het coronavirus misschien wel onderschat. Maar spijt heeft ze niet. Sterker nog, ze zou het zo weer doen. Die 2 weken in het huis hebben haar ook mooie nieuwe inzichten opgeleverd, zegt ze. "Ik ben erachter gekomen dat ik ooit wel een zorgboerderij wil beginnen. Dan kan je ook zo samen zijn. Ik heb hierdoor echt mijn droom gevonden."

Iets dat ze vorig jaar niet had kunnen bevroeden. Toen was ze nog profvoetballer bij ADO Den Haag. Twaalf jaar speelde ze in de Eredivisie. Drie keer werd ze landskampioen met AZ. Maar afgelopen november was het op. "Ik had er de buik vol van. Het haasten en stressen. Werken, trainen, slapen, alle dagen. Ik was echt toe aan een maatschappelijke carrière."

Nog niet helemaal de oude

Ze stapte middenin het seizoen op. En ze heeft het voetballen tot nu toe nog niet gemist, zegt ze. "Ik ben nu een mens met meer kwaliteiten. Voorheen was mijn leven best beperkt. Nu is het diverser, meer verdieping."

Hoewel het haar tegenvalt welke wissel het virus op haar lijf trekt, is ze wel weer aan het werk. "Sinds een maandje gaat het wel weer. Maar in het begin was ik zo moe, bij alles. En nog steeds is mijn conditie nog niet wat het zou moeten zijn. Maar het gaat de goede kant op."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie