Gezondheid

Gommers: niet te lang pauzeren met vaccin AstraZeneca

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: niet te lang pauzeren met vaccin AstraZeneca

[EO] De twee weken stopzetting van vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin is veel te lang. Dat vindt intensivist en OMT-lid Diederik Gommers. Trombose komt veel voor en zeker ook na infectie met COVID-19. "Het is goed om een time-out van 24 uur te doen, maar als je ziet dat er geen directe relatie is met het vaccineren, moet je door", zegt hij in de podcast Virusfeiten.

#19 - Is COVID-19 al 45 jaar oud?

"Als je de studie van AstraZeneca leest, dan hebben ze het bij 20.000 mensen getest. In die studie vonden ze bij acht mensen in de controlegroep en vier bij het vaccin zelf. Trombose komt gewoon veel voor bij mensen en het probleem is dat COVID-19 helemáál wordt gekenmerkt door trombose", aldus Gommers. Het gaat volgens de intenvist om 0,5 tot 1,5 per 1000 patiënten per jaar in de huisartsenpraktijk. Hij benadrukt dat het goed is om secuur te zijn, maar hij vindt de reacties in verschillende landen "te snel".

De stop van twee weken, kan ervoor zorgen dat we minder snel vaccineren. Dit kan ook grote gevolgen hebben, stelt ook viroloog Marion Koopmans in de podcast.

In de twee weken 'pauze' kan vooral data worden verzameld over de cases van mensen met trombose. "Dan heeft de EMA wat meer gedetailleerde informatie. Je pluist uit: wat is er aan de hand? Wat zit er in de voorgeschiedenis van mensen? Heeft het te maken met het vaccin, of zijn er andere aanwijzingen?" vertelt Gommers.

1 op de 100.000

Zeldzame meldingen na andere vaccinaties komen vaker voor, vertelt Marion Koopmans, ook in Virusfeiten. "Ze moeten goed uitleggen dat dit een standaard maatregel is. Want je hoort nu al om je heen dat mensen zeggen: dat AstraZeneca, ik weet het nog zo net niet... Terwijl het gaat om een heel klein aantal mensen, minder dan 1 op de 100.000."

Gommers benadrukt dat er tot nu toe 17 miljoen AstraZeneca-vaccins zijn gegeven en dat het trombose-probleem slechts bij een enkeling is opgetreden. "Die enkeling is belangrijk, het is vreselijk als mensen overlijden. Maar er overlijden nu eenmaal mensen aan trombose, dat staat los van dit vaccin."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie