'Angst voor opengooien verpleeghuizen volstrekt irreëel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Angst voor opengooien verpleeghuizen volstrekt irreëel'

De angst dat het in verpleeghuizen weer zo uit de hand loopt als in het begin van de coronacrisis, is "volstrekt irreëel". Dat zei specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer vandaag in Dit is de Dag. Hij is kritisch op verpleeghuizen waar nog steeds een minimale bezoekregeling geldt. "Als er nu opnieuw een uitbraak is hebben we zoveel manieren ontdekt er iets aan te doen, van beschermingsmiddelen tot testen en opsporen. Er wordt nu nieuwe ellende gecreëerd en dat is niet nodig."

Sinds maandag is het bezoekverbod in verpleeghuizen verder versoepeld, maar het ene verpleeghuis is strenger dan het andere. En dat leidt tot spanningen. In Amsterdam sleept de cliëntenraad van verpleeghuis Vondelstede de zorginstelling Amsta zelfs voor de rechter als het bezoekrecht niet voor vrijdag wordt versoepeld.

Willekeur verpleeghuisbezoekregels leidt tot spanningen

Volgens Thom van Woerkom, coördinator bij de Landelijke Organisatie Cliëntenraden is het grootste deel van de verpleeghuizen open. "Wel op een minimale manier, één vaste bezoeker en dan een uurtje of korter. Er is een klein Gallisch dorpje van zorgbestuurders dat niet open wil gaan. Ook huizen waar nooit besmettingen zijn geweest, waar toch een enorme angst heerst."

'Wie houdt me tegen?'

Het is niet makkelijk om te versoepelen, constateert Mireille de Wee, van de branchevereniging van zorgorganisaties Actiz. "Het is balanceren, het liefst wil je vandaag de deuren opengooien, en aan de andere kant heb je de verantwoordelijkheid te voorkomen dat er een nieuwe uitbraak komt."

Voor Keizer gaat het niet snel genoeg: "We zitten niet te pleiten om terug te keren naar het oude maar op een verstandige manier je huis open te zetten. Ik vind één uur, bij Gods gratie je moeder mee naar buiten nemen… het slaat nergens meer op. Wie houdt mij eigenlijk tegen als ik mijn moeder mee wil nemen? We zitten in een andere fase van de coronacrisis."

"De handreiking geeft heel veel ruimte om te versoepelen", vindt De Wee. "Al vanaf 25 mei mochten de cliënten naar buiten, vanaf 15 juni mogen bewoners meer dan één bezoeker ontvangen." De handreiking is wat de Actiz bestuurder betreft niet bedoeld extra langzaam te versoepelen uit angst voor een terugkeer van besmettingen. "Er zijn ook verpleeghuizen waar het wel op tempo gaat met het versoepelen."

Luister hier het hele gesprek terug:

Willekeur verpleeghuisbezoekregels leidt tot spanningen

Ster advertentie
Ster advertentie