Gezondheid

Marion Koopmans over plan Gommers: Vaccineren zorgpersoneel is 'denkbaar, maar een duivels dilemma'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marion Koopmans over plan Gommers: Vaccineren zorgpersoneel is 'denkbaar, maar een duivels dilemma'

Het vaccineren van zorgpersoneel kan ervoor zorgen dat vitale maatschappelijke processen doorgaan, maar het gaat ook ten koste van beschikbare doses voor kwetsbare groepen. Dat stelt hoogleraar virologie Marion Koopmans in de podcast Virusfeiten. De oproep van Diederik Gommers en Ernst Kuipers bezorgt de politiek volgens haar een "duivels dilemma".

#8 - Vaccineren zorgpersoneel is duivels dilemma (speciale live-uitzending op NPO Radio 1)

Er is volgens Koopmans een goede reden om de doses van het Pfizer-vaccin aan oudere, kwetsbare mensen te geven. "De effectiviteit van dit vaccin is heel hoog. Ook bij de mensen tussen in de leeftijd van 65 tot 85 jaar. Dat is bij andere vaccinaties vaak minder het geval." Koopmans zei verder dat nog niet duidelijk is of toekomstige vaccins het ook goed doen bij de groepen met het heftigste ziekteverloop.

Toch neemt Koopmans de oproep van Gommers en Kuipers serieus. “De Gezondheidsraad heeft dat ook beschreven als een van de mogelijke doelen op te vaccineren." Daarmee is niet gezegd dat alle zorgmedewerkers in aanmerking komen voor een inenting. "Als er wordt gewerkt met scherp gedefinieerde groepen, zou ik me voor kunnen stellen dat hiervoor wordt gekozen."

Gommers

Diederik Gommers benadrukt in de podcast dat de oproep er inderdaad is voor een duidelijk vastgestelde groep. Het gaat daarbij niet alleen om IC-personeel, maar ook om andere medici die direct in aanraking komen met coronapatiënten. "We schatten dat dit gaat om twintig- tot veertigduizend mensen, maar we gaan nu achter de precieze aantallen aan."

Verder benadrukte hij dat hij met zijn oproep niemand onder druk heeft willen zetten. "Het gaat mij er niet om de politiek te dwingen. Dit zijn hele moeilijke beslissingen. Ik merk alleen dat wij nu echt geen personeel kunnen missen op onze afdelingen. Maar natuurlijk respecteer ik de beslissing die binnenkort wordt genomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie