Gezondheid

Onderzoek naar relatie corona en trombose in de maak

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar relatie corona en trombose in de maak

De Trombosestichting start een groot onderzoek naar de relatie tussen corona en trombose. Dit vertelde Marieke Kruip, hematoloog van het Erasmus MC in Dit is de Dag. Mensen met het coronavirus lopen namelijk een verhoogd risico ook trombose op te lopen, vertelde ontdekker van het verband, Rick Endeman.

IC-arts Rick Endeman schrok van de eerste resultaten. Volgens hem kunnen bloedstolsels in de longen ernstige consequenties hebben. "Het is ontegenzeggelijk waar dat grote bloedstolsels in de long geassocieerd zijn met een grote kans op overlijden", zegt hij. Toch durft de arts van het Erasmus MC niet te zeggen of er ook patiënten zijn overleden aan trombose als gevolg van het coronavirus.

Marieke Kruip is leider van het onderzoek dat de Trombosestichting gaat starten. "We willen onderzoeken of we trombose bij coronapatiënten kunnen voorkomen", zegt de trombosespecialist. Volgens Kruip is er een relatie met de ernst van de klachten: "Tien procent van de cliënten op de verpleegafdeling krijgt trombose, op de IC is dat 40 tot 50 procent. Hoe zieker je bent, hoe meer kans je op trombose hebt."

Bloedverdunners

Volgens Kruip komt het onder meer omdat patiënten op de Intensive Care erg lang stilliggen. Het ontwikkelen van trombose heeft echter meerdere oorzaken: "De oorzaak zit misschien in het virus. Bij het coronavirus zien we dat het stollingssysteem de hele tijd aanstaat, terwijl dat niet nodig is."

Toch is het niet verstandig om bij milde klachten bloedverdunners te gebruiken, volgens de hematoloog Kruip: "Iemand die op de IC ligt is veel zieker dan iemand die thuis kan blijven, de regel is: als je thuis bent, ben je niet zo ziek dat je bloedverdunners nodig hebt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie