Gezondheid

Meindert Fennema: 'Burgerrechten worden aangetast'

AVROTROS
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Meindert Fennema: 'Burgerrechten worden aangetast'

Meindert Fennema (1946), emeritus hoogleraar politicologie aan de UvA, wil niet gedwongen worden gezond te zijn. Geholpen door zijn kinderen gaat de overheid zo ver dat ze zijn vrijheid inperken om naar buiten te gaan. "Ze willen niet dat ik dood ga, dat is fijn. Maar ze willen ook dat ik niets doe verder, met mijn leven."

En dat geldt niet alleen voor hemzelf. "Ik spreek heel veel leeftijdsgenoten die door hun kinderen geterroriseerd worden." Hij verwacht niet dat zijn generatie in opstand komt, want 'ze zijn doodsbang'. Zelf is hij met de statistieken in de hand niet bang, daarbij wil hij ook absoluut niet naar het ziekenhuis mocht het zover komen.

In een ingezonden brief in NRC vergelijkt de oud-communist en oud-corpslid hij het heden met het communisme: "Wij communisten vonden destijds dat mensen desnoods gedwongen moesten worden om vrij te zijn. Nu is de opvatting: mensen moeten desnoods gedwongen worden gezond te zijn."

Stalin

Fennema, die in een andere fase van zijn leven communist was, denkt vaak aan Stalin deze dagen. "Hij zou deze corona-crisis snel opgelost hebben. (...) Ik denk met een 60-min-oplossing. Laat die maatschappij gewoon doordraaien, dan zien we wel wat er met die oudjes gebeurt." Dat komt hem op een berisping van dr Kelder te staan: "Nee Meindert. Dat kun je echt niet zeggen, Gelukkig ben je met emeritaat."

Ster advertentie
Ster advertentie