Salmonella: de gevaren en hoe je een infectie voorkomt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Salmonella: de gevaren en hoe je een infectie voorkomt

'Hoogvliet roept gehakt terug, omdat er salmonella in zit', 'Salmonella-infectie in gesneden groenten van BrightFarms', 'Salmonellagevaar in bananenchips en muesli van Flying Tiger', dit zijn een aantal voorbeelden van producten die afgelopen tijd in het nieuws verschenen vanwege het risico op een mogelijke Salmonella-infectie. Een besmettelijke darmbacterie die een terugkerend probleem blijft en waar je behoorlijk ziek van kunt worden.

Patricia Schutte van het Voedingscentrum beantwoordt de belangrijkste vragen over salmonella in Blok&Toine.

Bij salmonella denk ik vooral aan rauwe kip of eieren, maar het kan dus blijkbaar ook in groenten of muesli zitten?

"Producten als vlees, eieren, kip en zuivel zijn het meest kwetsbaar, maar de salmonellabacterie kan ook op rauwe groente zitten. De kans dat het op droogproducten is heel klein, maar het kan wel."

Wanneer word je ziek van de salmonellabacterie?

"Het gaat uiteindelijk om de hoeveelheid bacteriën die op het product zitten of je de infectie oploopt en ziek wordt. Des te meer bacteriën je binnenkrijgt, des te groter is de kans op een infectie."

Wat zijn de symptomen van salmonella?

"Niet iedereen wordt er ziek van. Mensen die wel ziek worden, krijgen meestal buikkrampen, zijn misselijk, moeten braken en hebben diarree. Sommigen krijgen ook hoofdpijn, koorts of spierpijn. Meestal ontwikkelen de klachten zich na een uur of zes, maar het kan ook een paar dagen duren."

Wat moet ik doen als de klachten lang aanhouden?

"Wij vragen extra aandacht voor baby's en ouderen, omdat zij sneller kans lopen op uitdroging. Houden de klachten langer aan? Neem dan contact op met een arts."

Kun je anderen besmetten met salmonella?

"Indirect kan dat. Via je handen bijvoorbeeld als je niet hygiënisch hebt gewerkt. Als je salmonella verschijnselen hebt, moet je extra voorzichtig zijn in huis en liever niet in aanraking komen met levensmiddelen. Over het algemeen raak je besmet via voedingswaren. Het is niet menselijk overdraagbaar."

Sommige mensen zweren bij het wassen van rauwe kip voordat ze ermee aan de slag gaan. Heeft dat zin?

"Nee, dat heeft geen zin. Je spoelt de bacteriën er niet vanaf. Je loopt juist extra risico, omdat je het bij het wassen verspreid door de keuken. Dat vergroot juist het verspreidingsgebied van die bacteriën."

Hoe kun je salmonella dan wel voorkomen?

"Hygiëne in de keuken. Het goed bewaren van producten is heel belangrijk. In de koelkast en de koelkast instellen op vier graden. Daarmee voorkom je dat salmonella zich verder verspreidt. Probeer kruisbesmetting te voorkomen door je handen goed te wassen en keukengerei die je hebt gebruikt heel goed schoon te maken. Bak je kip? Verhit het dan tot minimaal 65 graden. Dat doodt de bacteriën."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie