Gezondheid

'Gebedsgenezing moet in Nederland verboden worden'

MAX
foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gebedsgenezing moet in Nederland verboden worden'

Conversietherapie 'tegen homoseksualiteit' wordt in een groot deel van Duitsland strafbaar. Afgelopen woensdag diende het Duitse parlement een wetsvoorstel in om 'homogenezing' volledig te verbieden voor minderjarigen, met boetes en zelfs celstraffen in het vooruitzicht als deze wet wordt overtreden.

Afgelopen mei werd ook voor een vergelijkbaar wetsvoorstel in Nederland gestemd, maar verboden zijn er nog niet. Wouter Huijser onderging als tiener een soortgelijke ‘behandeling’ en heeft daar nog jaren last van gehad vertelde hij in Nieuwsweekend.

"Ik word er heel boos van, het is heel schadelijk en ik snap niet hoe je het niet kunt verbieden. Zéker voor minderjarigen", zegt Wouter Huijser in Nieuwsweekend over het feit dat de wet in Nederland op zich laat wachten. Hij onderging als tiener zelf een gebedsgenezing tegen zijn homoseksualiteit. De meerderheid van de Tweede Kamer vroeg eind mei het kabinet een eind te maken aan deze 'onverteerbare handelingen'. Een meerderheid van de kamer stemde voor, maar de christelijke partijen, PVV en de FvD stemden tegen dat voorstel.

De kerk was overal

Huijser komt uit een conservatieve, gereformeerde omgeving. Op zijn twaalfde kwam hij er op de middelbare school voor uit dat hij op mannen valt, mede om naar eigen zeggen 'tegen heilige huisjes te trappen'. Bij zijn ouders was hij nog wel terughoudend. "Mijn ouders vonden en vinden nog steeds dat het 'kan gebeuren' dat je homo bent, maar je mag het 'niet doen'. Dat is niet de bedoeling van God."

'Het kan dus wel!'

Op een gegeven moment wisselden zijn ouders van kerkgemeenschap en raakte hij in contact met een groepje evangelische jongeren. Toen Huijser een van zijn vrienden vertelde dat hij op mannen viel werd hem verteld dat die vriend iemand kende die ervan was 'genezen'. "Het kan dus wel", dacht Huijser op dat moment. Hij geloofde op dat moment ook dat hij niet homo mocht zijn en stopte zijn gevoelens weg en besloot uiteindelijk om naar bevrijdingspastoraat te gaan. Hij was toen pas vijftien jaar.

De exorcist

"Het had wat weg van de exorcist, maar dan zonder het braken", zo omschrijft hij 'de genezing'. "Ze spraken in tongen en legden op een gegeven moment een hand op mijn hoofd en zeiden 'demoon ga weg'. De demoon zou vervolgens mijn lijf hebben verlaten. Maar het eerste waar ik aan dacht was die ene leuke jongen uit mijn klas. Dus alles was nog steeds hetzelfde." De uitdrijvers legden de schuld direct bij Huijser, hij zou het niet graag genoeg willen. Een klap in het gezicht van een puber die op dat moment al twijfelt over zichzelf. Met een zware depressie als gevolg.

Huijser brak enige tijd later met zijn geloof. "De enige reden dat ik geloof dat de bijbel waar is, dat God bestaat en dat wat de kerk vertelt waar is, is omdat ik zo ben opgevoed. En ik heb nu geen reden om te geloven dat het echt zo is." Er zijn steeds meer kerken die wel open staan voor LHBT’ers, maar zelf heeft hij niet overwogen om zich daarbij aan te sluiten.

PTSS

Later heeft hij nog contact gehad met die jongen die hem introduceerde bij de gebedsgenezers. "Hij is inmiddels niet meer genezen. Hij heeft er een post traumatische stress stoornis aan overgehouden. En inmiddels heeft hij een vriendje." Huijser denkt dat het voor hem op lange termijn beter heeft uitgepakt omdat hij er van begin af aan eerlijk over is geweest dat hij zich niet anders voelde.

Als het aan Huijser ligt moet er net als in Duitsland in Nederland een wet komen die gebedsgenezing strafbaar stelt, zéker voor kinderen: "Je brengt op lange termijn namelijk ontzettend veel schade aan."

Ster advertentie
Ster advertentie