Gezondheid

Wat kunnen we leren van andere landen als het gaat om bron- en contactonderzoek?

NTRNOS
foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen we leren van andere landen als het gaat om bron- en contactonderzoek?

Veld-epidemiologen uit alle delen van de wereld spraken deze week online over bron- en contactonderzoeken. Drie dagen lang wisselden ze kennis en ervaringen uit. "Het was voor het eerst dat we zoveel mensen bij elkaar kregen", vertelt veld-bioloog Amrish Baidjoe in Nieuws en Co.

Wat kunnen we leren van andere landen als het gaat om bron- en contactonderzoek?

Baidjoe was een van de dagvoorzitters van de online-bijeenkomsten van de WHO. Hij kijkt tevreden terug. "We hebben allemaal onze eigen manier van zaken doen en hebben allemaal andere obstakels. Het is bijzonder nuttig om die obstakels met elkaar te bespreken."

Er kwam een breed scala aan thema's aan bod, vertelt Baidjoe. Zo ging het onder meer over het gebruik van speciale corona-apps. Ook spraken de deskundigen over de juiste momenten om te beginnen en stoppen met bron- en contactonderzoeken.

Data verzamelen

De microbioloog benadrukt dat het houden van bron- en contactonderzoeken heel belangrijk is. "Je gaat natuurlijk data verzamelen over mensen en komt erachter waar ze een infectie hebben opgelopen. Was dat in het openbaar vervoer, was dat op school, was dat thuis? En als je daar veel meer over weet, kun je je lockdown 'intelligenter' maken."

Duitsland

Vooral van onze oosterburen kunnen we veel leren, vertelt Baidjoe. "Duitsland heeft al in een vroeg stadium opgeschaald." Daarvoor zette het land zogenoemde 'containment scouts' in, mensen uit de gemeenschap die de gezondheidsdienst ondersteunen. "En daarnaast hebben ze veel breder en wijder getest."

Maandag komt de WHO met een statement over hun aanpak op het gebied van bron- en contactonderzoeken.

Wat kunnen we leren van andere landen als het gaat om bron- en contactonderzoek?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie