'Maak meer ruimte voor maatwerk bij coronaregels'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak meer ruimte voor maatwerk bij coronaregels'

"Er moet meer ruimte komen voor maatwerk bij het toepassen van de coronaregels." Daarvoor pleit hoogleraar patiëntgerichtheid Jan Kremer, die het kabinet ook adviseert over de coronamaatregelen. "Zie de burgers niet als probleem, maar als deel van de oplossing", zegt hij in Dit is de Dag.

De maat is bijna vol, denkt de hoogleraar. "Het begint echt te knellen. Ik denk dat jongeren en mensen met mentale problemen het moeilijk hebben op dit moment, daar zou ik meer naar kijken", aldus Kremer.

Met een stijging van de besmettingscijfers en een toenemende druk op de ziekenhuizen lijken versoepelingen in het coronabeleid er voorlopig nog niet in te zitten. "Niemand wil vollere IC’s, ook ik niet," aldus de hoogleraar. "Toch bereiken we zo langzamerhand de grenzen van wat we als samenleving aankunnen." Kremer zit met oud-minister Jet Bussemaker in de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Zij pleitte eerder al voor een R-getal voor de mentale gesteldheid van mensen.

Wat kan wél?

Zonder de maatregelen te willen versoepelen, vindt Kremer dat er te veel wordt gekeken naar wat niet kan en te weinig naar wat er wel kan. "We moeten kijken naar waar meer ruimte zit voor maatwerk. Zie de burgers niet als probleem, maar als deel van de oplossing", vindt hij. Als voorbeeld geeft hij het hoger onderwijs. "Universiteiten en hogescholen moeten nu dicht, terwijl er wellicht manieren zouden zijn waarop openstellen wél veilig kan."

Kremer vindt dat mensen best wel wat meer verantwoordelijkheden aankunnen. Hij noemt bijvoorbeeld studenten die een week voor kerst in quarantaine gingen, zodat ze bij hun ouders langs konden.

Pasen

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden, ook te gast in Dit is de Dag, is sceptisch. "Als individuele burgers, organisaties en misschien wel bedrijven voor hun eigen situatie bekijken wat er wel kan, dan kan ik op een briefje geven dat bijna iedereen zegt dat het in hun organisatie allemaal prima in orde is... Maar hoe kunnen wij als gemeente dit handhaven? Dat is niet te doen...", zegt de burgemeester.

Fröhlich hoopt wel dat met Pasen de terrassen open kunnen. "Ik zou het wel aan durven, buiten, op anderhalve meter. Als het mooi weer wordt, gaan mensen tóch naar buiten, dus dan gaan ze bij elkaar op een stoepje zitten. Dan liever op een terras met voldoende afstand…"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie