Naar homepage
Gezondheid

Gezocht: landelijke corona-coördinator
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezocht: landelijke corona-coördinator

Er moet een aparte landelijke corona-coördinator komen, die meekijkt met scholen of ze open kunnen blijven als de verspreiding van het coronavirus in de regio toeneemt. Die oproep deed antropoloog Ginny Mooy van het Redteam, een groep onafhankelijke experts, zondag in Dit is de Dag. "Iemand met kennis van het onderwijs, die ook mee kan denken over volksgezondheid. Iemand die van beide werelden genoeg af weet."

Morgen gaan de scholen open in de regio Zuid, maar er is grote bezorgdheid onder schoolpersoneel en ouders. Die vragen zich af of de getroffen maatregelen wel afdoende zijn.

Stoplicht

Redteam heeft daarom een systeem ontwikkeld, waarbij scholen in regio’s met veel besmettingen veel maatregelen nemen en scholen in regio’s met weinig besmettingen weinig maatregelen. Een stoplichtsysteem. "Zodra je ziet dat de besmettingen toenemen in de regio, dan verspringt het stoplicht van kleur en krijgen scholen in die regio te maken met strengere maatregelen. Die weten dan precies waar ze aan toe zijn. Maar ook de ouders ook en de werkgevers. Je kunt zien wat er gebeurt", aldus Mooy.

Nu zijn er twee opties. Een school blijft open, of hij gaat dicht. De enige maatregel die tot dusver landelijk is doorgevoerd is een ventilatie-protocol. Redteam wil dat er -daar waar nodig- ook afstandsregels gelden. Ook een mondkapjesplicht behoort tot de mogelijkheden. "Wat we willen voorkomen is dat je klassen naar huis moet sturen of de school weer moet sluiten."

De bal ligt wat Mooy betreft bij de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid. “Er moet wel maatwerk komen. Daarom moet er een aanspreekpunt zijn. Een landelijke corona coördinator die meekijkt en zegt wat scholen moeten doen als de situatie verandert. Dan hoeven de scholen dat niet zelf te verzinnen”.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie