Intermittent fasting: val je er echt van af?

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Intermittent fasting: val je er echt van af?

Misschien wel het meest gehoorde goede voornemen: afvallen. Gewicht verliezen is op allerlei manieren mogelijk, maar een methode die aan populariteit wint, is intermittent fasting, ook wel periodiek vasten. Maar of je er ook daadwerkelijk van afvalt, vertellen Guido Camps, voedingswetenschapper aan de Wageningen Universiteit, en voedingscoach Sylvia Holtslag in De Nieuws BV.

Voedingscoach Holtslag legt uit dat intermittent fasting bestaat uit bepaalde tijden wel en bepaalde tijden niet eten. Zo zijn er verschillende tijden waaraan gehouden kan worden, maar Holtslag gebruikt voor haarzelf en haar cliënten de 16-8 methode. Daarin wordt zestien uur gevast en is er acht uur de tijd om te eten. Volgens Holtslag wordt er tijdens intermittent fasting niet minder gegeten, maar schuift het eetmoment op. Wel is er volgens Holtslag daardoor minder tijd voor tussendoortjes. "Je beperkt het aantal eetmomenten om rust te geven aan het lijf."

Werkt het?

Of de methode van het periodiek vasten ook daadwerkelijk werkt om af te vallen, is volgens voedingswetenschapper Camps een ingewikkelde vraag. "Het ligt eraan waar je het mee vergelijkt. Als je minder tijd krijgt om te eten en je eet evenveel per uur als normaal, dan krijg je minder calorieën binnen en val je af." Maar als evenveel als normaal gegeten wordt, alleen in een kortere tijd, zal er dus niet afgevallen worden. "En het maakt ook nog uit wat je eet. Het hangt van veel factoren af, dus zeker weten doen we het niet."

Voordelen intermittent fasting

Volgens voedingscoach Holtslag heeft intermittent fasting naast afvallen ook andere voordelen, vooral voor vrouwen. Zo zou de hormoonhuishouding beter in balans blijven. "Iedere keer als je eet, krijgt je lichaam een ontstekingsreactie. Je lijf en hormonen reageren op een indringer van buitenaf, of die nou goed of slecht is." Hoe minder reacties, hoe relaxter het lijft functioneert, aldus Holtslag.

Volgens Camps wordt er veel opgehangen aan vasten. "Het lijkt alsof veel parameters verbeteren, zoals bloedwaardes, maar dat is moeilijk te scheiden van het feit dat je gewoon minder eet." Ook het voorbeeld van Holtslag over de hormoonbalans hoort hij vaker. "Dit soort anekdotes lopen voor op de wetenschappelijke bewijzen, want wetenschappelijk gezien is het nog niet zo goed aangetoond." Zo lopen de resultaten van onderzoekers uiteen, volgens Camps. Er zijn onderzoeken die een positief, negatief of zelfs geen effect laten zien. "In de meeste gevallen wordt teruggevallen op gezonder en minder eten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie