Gezondheid

OMT-lid Voss: 'Altijd testen bij evenementen, ook als je volledig gevaccineerd bent'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Voss: 'Altijd testen bij evenementen, ook als je volledig gevaccineerd bent'

"Het is verstandig om altijd te testen bij evenementen, ook als je al volledig gevaccineerd bent." Dat zegt arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss bij Dit is de Dag.

Andreas Voss in Dit is de Dag

De deltavariant is zó besmettelijk dat ook volledig gevaccineerden het virus kunnen doorgeven. "Delta heeft de spelregels van het virus echt veranderd", zegt Voss. "Het was bekend dat er geen honderd procent bescherming is. Maar met Delta komen besmettingen wel vaker voor, dat is het grote probleem."

En dus moeten er volgens Voss strengere regels komen voor testen bij evenementen. "We moeten sowieso 24 uur voor het einde van het evenement testen, in plaats van 40 uur van tevoren. Dat is slecht nieuws voor meerdaagse evenementen, want dat betekent dat je meerdere keren moet testen tijdens het evenement zelf. We hebben echt te maken met nieuwe spelregels. We moeten niet denken dat we er al zijn."

Volgens immunoloog Marjolein van Egmond werken de vaccins nog steeds heel erg goed, maar zijn ze niet perfect. "We zijn met de neus op de feiten gedrukt door de deltavariant. De vaccins zijn net iets minder goed tegen de varianten, maar ze zijn nog steeds uitstekend in staat om te voorkomen dat je heel erg ziek wordt."

Toch besmet

"Ik ben zelf twee keer gevaccineerd, en ben nu toch besmet geraakt", vertelt arts-microbioloog Heiman Wertheim die zijn vakantie af heeft moeten zeggen. "Vaccineren is belangrijk, maar waan je niet veilig. Laat je dus testen als je klachten hebt of op een feestje bent geweest met besmette mensen," zegt hij. "En hou anderhalve meter afstand", vult Marjolein van Egmond aan. "We zitten nu nog in een overgangssituatie. Hoe meer mensen er straks gevaccineerd zijn, hoe minder kans het virus heeft om mensen echt ziek te maken. Als je iemand besmet die ook gevaccineerd is, is er niet zo veel meer aan de hand. Maar nu is nog maar de helft van de mensen volledig ingeënt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie