Gezondheid

'De avondklok en de lockdown zijn giftige medicijnen'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De avondklok en de lockdown zijn giftige medicijnen'

Het is doodzonde dat giftige medicijnen als de avondklok en de lockdown systematisch aan de samenleving worden toegediend, terwijl er niet wordt gekeken naar alternatieven. Arts en ondernemer dr. Erik-Jan Vlieger hekelt in dr Kelder en Co de rol van de politiek inzake de coronacrisis.

Zo verbaast Vlieger zich onder meer over de plannen die een 'testsamenleving' mogelijk moeten maken. We hebben van minister De Jonge immers de belofte gehad dat begin juli iedereen die wil op zijn minst één keer geprikt kan zijn. "Waarom geef je bijna een miljard euro uit aan Fieldlab-evenementen, terwijl we in de zomer klaar zouden zijn met het virus? Dit duidt erop dat er nog een heleboel ellende aankomt."

Luister ook Jortcast #325

Ook is Vlieger van mening dat de Tweede Kamer geen tegenmacht vormt. De onzekerheidsmarges van de modellen die gebruikt worden bij het vormen van beleid zijn erg groot, maar je hoort daar in de Kamer weinig vragen over. "Dat vind ik jammer."

Het openen van corona-ziekenhuizen en het verhogen van de ic-capaciteit zouden volgens Vlieger oplossingen kunnen zijn om de samenleving toch weer op relatief korte termijn draaiende te kunnen krijgen. "Het behandelen van coronapatiënten is zwaar werk, maar medisch-inhoudelijk niet de meest complexe klus. IC-verpleegkundigen behandelen normaal gesproken veel verschillende patiënten en hebben daarvoor veel kennis nodig. Als je een IC inricht met alleen maar coronapatiënten kan het kennisniveau lager zijn en is hulp van ander personeel een mogelijkheid." Voor deze extra hulp moeten wel protocollen worden opgesteld, zegt de arts.

Vanwege zijn onvrede is hij betrokken bij Herstel-NL. Een groep van artsen, economen, ondernemers, wetenschappers, psychiaters en hoogleraren die een plan hebben bedacht waarmee Nederland zo snel mogelijk weer van het slot kan. De laatste maanden lijkt dit initiatief in stilte te sterven doordat prominente leden als Rabobank-econoom Barbara Baarsma en CPB-directeur Coen Teulings zich terugtrokken. Vlieger denkt dat er van hogerhand is ingegrepen en dat ‘de macht’ de plannen niet langer pikte.

Dr Kelder is wel benieuwd of Vlieger wel een prik van een van de vele vaccins wil. De arts en ondernemer vraagt zich af of het nodig is, omdat hij zelf expres een volle teug met corona-aerosolen tot zich heeft genomen. Hij wilde het risico wel nemen en liet zich meerdere door zijn dochter in zijn gezicht hoesten. Met die dochter wil hij ook naar de Verenigde Staten reizen. "Als daar wordt geëist dat ik een vaccin neem, dan doe ik dat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie