Zorgmedewerkers willen van uitzondering op quarantaineregels af: 'Dit is te gek voor woorden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgmedewerkers willen van uitzondering op quarantaineregels af: 'Dit is te gek voor woorden'

Is je partner of kind positief getest op corona, dan mag ook jij niet naar werk. Deze regel hoort voor iedereen te gelden, maar voor verpleegkundigen is er wegens personeelstekort een uitzondering. En daar is ruim driekwart van hen niet blij mee, vertelt de voorzitter Stella Salden van belangenvereniging Nu'91 bij EenVandaag.

Mocht de zorgcontinuïteit in gevaar komen, dan is er voor zorgmedewerkers een uitzondering op de quarantaineregels mogelijk. Verpleegkundigen laten massaal weten hier niet blij mee te zijn, zo blijkt uit een enquête van NU'91, de belangenorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen.

Ze zijn vooral bang kwetsbare patiënten of collega's te besmetten. Wat er gebeurt als er een uitbraak plaatsvindt onder het personeel zien we op dit moment in het Zuyderlandziekenhuis in Geleen. 20 medewerkers testten daar positief, waaronder drie artsen.

'Levensgevaarlijk'

Zo'n 76 procent vindt het onterecht dat bij zorgpersoneel kan worden afgeweken van de quarantaineregels. "Ik vind het levensgevaarlijk, je bent een bron van besmetting voor kwetsbare mensen", zo reageert een verpleegkundige in de enquête.

Een ander noemt het 'te zot voor woorden' dat voor zorgpersoneel andere regels gelden. Maar er is ook begrip voor het feit dat personeel eigenlijk niet gemist kan worden. "Het is niet te doen als iedereen met een zieke partner maar thuis blijft. Dan is er geen personeel meer", zo schrijft een verpleegkundige.

Uitzonderingsregel zorgmedewerkers RIVM

Bij hoge uitzondering en alléén als de zorgcontinuïteit in het geding komt, kan van de quarantaineregel afgeweken worden. Mits de zorgmedewerker geen klachten heeft en tijdens het werk altijd een chirurgisch mondneusmasker minimaal type II draagt. Ook zijn handschoenen bij persoonlijke verzorging of lichamelijk onderzoek verplicht. En de zorgmedewerker krijgt heldere instructies over het vroegtijdig signaleren van gezondheidsklachten en wordt bij voorkeur niet ingezet voor zorg van de meest kwetsbaren binnen de instelling.

Continuïteit van zorg

"Natuurlijk moet je een modus vinden om de continuïteit van zorg op peil te houden", stelt Stella Salden, voorzitter van NU'91. "Maar nu wordt er met het grootste gemak standaard van afgeweken." En dat moet echt veranderen, vindt ze. Nu'91 pleit er dan ook voor dat de uitzonderingspositie die er nu is voor zorgpersoneel verdwijnt.

"Uit de enquête blijkt dat die uitzonderingspositie voor veel onrust en onduidelijkheid zorgt. Het druist in tegen het gevoel van zorgprofessionals, omdat zij juist hun kwetsbare patiënten willen beschermen", zegt Stella Salden. "Dit voelt voor hen dus heel dubbel. Een uitzondering kan er echt alleen zijn als de continuïteit van zorg niet meer gewaarborgd kan worden en andere oplossingen geen uitkomst bieden."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie