Gezondheid

Gommers: maak afwegingen coronabeleid beter zichtbaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: maak afwegingen coronabeleid beter zichtbaar

[EO] OMT-lid en intensivist Diederik Gommers twijfelt of er goed genoeg wordt gecommuniceerd over afwegingen die de politiek of het OMT maken. "Voeren we het gesprek goed genoeg? En doen we dat transparant?", vraagt hij zich af in de podcast Virusfeiten.

#12 - De vismarkt in Wuhan is niet het hele verhaal

De rellen die ontstonden rondom de avondklok, geven Gommers een dubbel gevoel, zei hij in de podcast. "Tegen alle agressie en vernielzucht moet hard worden opgetreden, dat kan echt niet. Maar dat andere mensen hun stem willen laten horen, dat roept bij mij vragen op", zegt hij. "Ik zou willen dat we in een groter geheel elkaars argumenten horen", aldus Gommers.

Hoe dit eruit ziet, weet hij niet zo goed, maar hij heeft wel ideeën. "Een soort Tweede Kamer-setting, maar dan zonder politieke partijen. Je hoort een aantal experts over de medische achtergrond, een aantal experts over jeugd, over economie, enzovoort. En dan laat je aan de Nederlanders zien hoe moeilijk het is om afwegingen te maken welke maatregelen je moet nemen", zegt Gommers. "Laat mensen zien dat je met elkaar spreekt en dat je probeert consensus te bereiken."

Voor veel mensen is niet duidelijk waarop maatregelen worden gebaseerd, denkt hij. "Mensen missen de achtergrond waarom we doen wat we doen", zegt hij. "Als je het aandacht geeft, krijg je veel meer bijval."

Televisiedebat

Op sociale media ging afgelopen week al een filmpje uit het programma Dit is de Dag viral waarin de Vlaamse psychiater Damiaan Denys pleit voor een tv-debat over corona. De media kunnen volgens Gommers wel een rol spelen, maar hoe, weet hij niet precies.

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie