Moet er een vleestaks komen? 'Vlees eten levert samenleving juist veel op'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er een vleestaks komen? 'Vlees eten levert samenleving juist veel op'

Een hamburger, worstje of gemarineerd vlees: we eten een hoop vlees in Nederland. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit (WUR) blijkt dat de overconsumptie van vlees jaarlijks 1,1 miljard euro aan ziektekosten veroorzaakt. Moet vlees belast gaan worden om de gezondheidskosten te compenseren? Volgens Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector levert vlees eten de samenleving juist veel op, zegt hij in Dit is de Dag.

Helpen hogere prijzen op vlees de consumptie te verminderen?

Volgens de TAPP-coalitie (True Animal Proteine Price Coalition) moet er een belasting op vlees komen. "De gezondheidskosten van overmatige vleesconsumptie zijn aanzienlijk", zegt Peter Haring. Er wordt vier à vijf keer zoveel vlees gegeten als het Voedingscentrum aanraadt, volgens hem.

Zo wordt voor rundvlees geschat dat die gezondheidskosten 7,50 euro per kilo zijn, bovenop de bestaande prijs, zegt Haring. De overconsumptie van vlees wordt onder meer gelinkt aan diabetes en darmkanker. "Die kosten draagt de gehele samenleving nu via de steeds hogere zorgpremies."

Volgens Dé van de Riet van de vleessector is het "ongelooflijk ingewikkeld" om dit zo vast te kunnen stellen. Vlees is juist een hoogwaardig voedingsmiddel, stelt hij. "Het bevat mineralen, vitaminen, allerlei bouwstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft. Als je dat in een gematigde hoeveelheid eet, is er helemaal geen gezondheidsvraagstuk en past het gewoon in een goed leefpatroon."

'Kort door de bocht'

Het relateren aan ziektes als darmkanker en diabetes vindt hij te kort door de bocht. "Je kan niet zomaar één op één allerlei welvaartsziekten aan een productgroep toedichten. Veel factoren spelen een rol, zoals het eet- en leefpatroon, voldoende bewegen, roken, drinken, noem maar op."

Volgens Haring wordt er ook op deze factoren uitvoerig ingegaan in het rapport. Ook wijst hij er op dat het rapport niet op zichzelf staat: "Dit is een samenvoeging van veel eerdere studies die gedaan kan. Op basis daarvan kan deze conclusie duidelijk worden getrokken."

Opbrengst

We zouden meer naar de opbrengst van vleesconsumptie moeten kijken, vindt Van de Riet. "Als we eens zouden onderzoeken wat dat op zou brengen voor de samenleving, dan kom je waarschijnlijk op een veelvoud van de bedragen die deze organisaties graag voor het voetlicht brengen."

Haring werpt tegen dat hij de gezondheidsvoordelen niet ontkent, maar wijst nadrukkelijk naar de overconsumptie. "Het gaat erom dat het veel en veel te veel is."

Nut

Zou zo’n forse prijsverhoging zin hebben? Zeker wel, denkt gedragswetenschapper Reint Jan Renes. Dat komt vooral door de aard van die prijsverhoging: "Bij frisdrank zie je dat een verhoging van 10 cent geen effect heeft. Maar dit is bijna een verdubbeling van de prijs. Prijzen hebben gewoon effect."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie